Двама талантливи творци от различни поколения откриха есенния сезон на изкуствата с арт провокация в столичната галерия „България". Изгряващият автор Явор Янесовски влезе в смел диалог с доказания художник Иван Яхнаджиев, като изписа своите модерни стихове върху ярките платна на авангардиста. Тандемът Янесовски - Яхнаджиев предизвика бурни аплодисменти сред гостите на събитието - писатели, музиканти и бохеми, а вечерта продължи с елегантен коктейл и изпълнения на класически музикални произведения.

Повод за срещата беше новата стихосбирка на Янесовски „Чакани вселени“, илюстрирана по необичаен начин от известния художник. „Явор изписа върху платна по една - две думи от своите стихове, а около тях аз създадох картини. За мен беше предизвикателство и удоволствие да работя за творец от новото поколение, който притежава различен колорит и светоусещане. Ако успея да дам нещо от себе си на един млад талант, изпитвам истинско щастие“, каза Яхнаджиев, който се вдъхновил за илюстрациите в романтичната Венеция по време на гостуването си на филмовия фестивал в града миналата година.

На премиерата на „Чакани вселени“ Янесовски добави към картините на художника още един „щрих“ – спонтанно изписа на гърба им строфи, идващи от сърцето му. „Намирам вдъхновение във всичко - в любовта, в природата, в аромата на цвете, в кратката среща. Обичам да работя през нощта, тогава усещам една мистична сила. Не се страхувам да бъда поет във време, в което не се цени изкуството, а продукта“, казва Явор, който е влюбен в поезията на Дебелянов, Рембо, Пушкин и Морисън.

Талантливият Янесовски получи поздравления за стихосбирката си от директора на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров и от внучката на Златю Бояджиев, галериста Цена Бояджиева. „Изкуството не познава възрастта. Независимо дали си на 27 години като Явор Янесовски или на 73 като Иван Яхнаждиев, ти търсиш своя начин да се изразиш чрез думи и рими или чрез цвят и форма, да направиш другите съпричастни към твоята естетика и житейска философия", каза наследничката на един от най-самобитните български художници на XX век в галерия „България“. Красив завършек на поетичната вечер поставиха възпитаникът на „Juilliard School“ - кларнетистът Димитър Московски и пианистката Огняна Соколова, с изпълнението на класически произведения.