15-годишната пианистка Дарина Дикова получи специална награда на конкурса „Концертино Прага“ със запис, направен в Българското национално радио.

Ученичката от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София от класа по пиано на Мария Богданова, е отличена за най-добро изпълнение на задължителна пиеса .

Радиоконкурсът за млади изпълнители „Концертино Прага“, организиран от Чешкото радио и под егидата на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), отбелязва своя 50-годишен юбилей. В конкурса участваха млади пианисти, цигулари, виолончелисти и китаристи от Чехия, Канада, Южна Корея, Русия, Германия, Австрия, Латвия, Украйна, Румъния, Словения и България. Състезанието е смятано за едно от най-престижните в света за изпълнители до 17-годишна възраст.

Международно жури с председател Иво Каханек заседава от 29 до 31 януари в Прага. В работата му участваха експерти от Чехия, Русия, Германия, Ирландия и Унгария. Задължителните произведения за пианистите в конкурса бяха пиесите от цикъла „Разкази за клавир“ от чешкия композитор Иржи Гемрот.

Дарина Дикова е лауреат и на редица национални и международни конкурси, между които „Млади виртуози“ - София, конкурса „Шуман-Брамс“ в Пловдив, конкурса „Франц Шуберт“ в Русе и други.