16 млади модни дизайнери, обучаващи се в Националната художествена академия в София, се включиха през изминалата седмица в различни събития от най-голямото събитие за мода в Германия - Berlin Fashion Week.

Повод за посещението бе юбилейната изложба „МОДА 15+ / 15 години специалност „Мода" в НХА, която стана част от програмата и календара на Берлинската седмица на модата. Изложбата беше открита на 1 юли 2016 г. в Българския културен институт в Берлин.

За специалното представяне, в което се включиха много гости, освен 16-те млади дизайнери присъстваха също проф. Майа Богданова, ръководител на катедрата по мода в НХА, и двама от преподавателите - доц. д-р Яна Костадинова и Катерина Цанева.

Изложбата остава в Берлин до 1 август. Тя не само презентира новаторската работа на студенти и преподаватели в НХА, но и прави целенасочен опит за привличане на интереса на една по-широка, специализирана аудитория към България и българската модна сцена.

Гостуването на изложбата и включването й в програмата на Берлинската седмица на модата, както и интензивната съпътстваща програма за студентите по мода се реализираха по идея и в партньорство с организацията „Шар Жар" на арт мениджъра Розалина Лъскова.

По време на престоя си в Берлин гостуващите студенти и преподаватели от НХА посетиха и обмениха опит с двете най-наложени висши учебни заведения в Берлин и цяла Германия, където се изучава моден дизайн - Университета на изкуствата (Universität der Künste) и Висшето училище за изкуства Kunsthochschule Berlin Weißensee.

Нашите дизайнери се включиха и в откриването на изложбата ревю „Мода & миграция" на AMD - Академия за мода и дизайн със седалища в четири германски града. Бъдещите ни модни дизайнери посетиха също така най-големите специализирани модни изложения, част от Берлинската седмица на модата - Panorama Berlin, PREMIUM International Fashion Trade Show, Greenshowroom, Ethical Fashion Show Berlin и Show & Order.



Групата получи възможност да срещне с опитни предприемачи, които им представиха своя опит с нови теми като използването на краудфъндинг платформи като Kickstarter за модни дизайнери, нови тенденции като Upcycling fashion („надциклиране" в модата), зелена мода, ексеприментален и високотехнологичен дизайн и материи.

Студентите се срещнаха и разговаряха и с една от иконите на съвременната мода в Германия и цял свят - българския дизайнер Владимир Каралеев, живеещ и работещ в Берлин.

Идеята за цялостната програма бе да се осъществят ценни контакти и да се съберат впечатления за най-актуални тенденции в сферата на модата, които и да се провокират младите български творци за нови идеи и световна кариера. Гостуването в Берлин е първо по рода си и отваря врати към публики, колеги, бъдещи партньори и много вдъхновение.

Берлин е една от столиците на съвременната мода и център на културните и творческите индустрии в Европа, а неговата модна „сцена" е сред най-провокативните и напредничави на целия континент.