FaceScape търси София сега и София преди. Международен фотографски проект преминава през Източна Европа
в търсене на лицата на настоящето на фона на сградите от миналото.


Между 21-и и 24-и февруари в София ще гостува международният фотографски проект FaceScape. Архитектурните паметници на столицата имат нужда от популязиране и това може да е подходящата форма, която да привлече вниманието на забързани софиянци към красивите сгради около тях.

Базиран между Париж, Санкт Петербург и Прага, той представлява серия от фотографии, които показват лицето на Източна и Централна Европа, като симбиоза между минало и бъдеще, хора и сгради, локално и универсално.

FaceScape стартира в Париж през 2010-а с амбицията да улови и пресъздаде специфичната и неповторима атмосфера на серия градове чрез техните жители. Париж, Прага и Санкт Петербург са първите дестинации, последвани от редица нови, които тепърва ще бъдат заснети.

Валентин Соколов- фанцузинът с руски произход - артистичен директор на проекта

Фокусът е върху познато лице от настоящето, модел, който да бъде сниман на фона на стара сграда с архитектурна стойност. София е пълна с подобни сгради, които са оставени да се рушат, с идеята на тяхно място да бъдат построени нови кооперации или офис сгради. Надеждата е, че подобен проект ще привлече вниманието на обществоността към сгради, които си заслужава да бъдат запазени и да останат част от облика на града.

Интересно е, че отправна точка на целия проект е централната баня в София. Артистичният директор на FaceScape Валентин Соколов я е харесал когато за пръв път посещава столицата на България -"Случи се така, че ме поканиха в София. Скитах по улиците, стигнах до банята и се влюбих. Това е, всичко останало е организация и логистика“.



В софийската фотосесия ще участват шест лица, някои от които – вече популярни модели, а други – имена, за които тепърва ще чуваме: Боряна Узунова (Expose), Джия Лазарова (Ivet Fasion), Християна Димитрова (Ive Fasion), Олга Модева, Катерина Мутафчиева и Полина Гергушева (Visages). Още един модел ще бъде сниман в София, но това е и изненадата - самоличността се пази в тайна.