Близо половин милион случая на полово предавани болести са регистрирани миналата година във Великобритания, най-засегнати са тинейджърите и младежите под 25 години, особено младите жени.

Според здравните власти, разпространението на полово предаваните болести сред младите жени се дължи отчасти на нежеланието им да настояват за използването на презервативи, пише БГНЕС.

Общо 482696 нови случая на венерически болести са регистрирани през 2009 г, увеличение с 12 хиляди случая спрямо предишната година.

Броят на новите инфекции нараства през цялото десетилетие, предупреждава Агенцията за защита на здравето.

Две трети от новите инфекции са диагностицирани сред лица на възраст 15 до 24 години.

При жените 73% от новите случаи на гонорея, 66% от гениталните брадавици и 88 % от хламидията се пада на тази възрастова група.

Рискова група за венерическите болести се оказват и хомосексуалистите.

При жените най-много се заразяват на възраст 19-20 години, а сред мъжете пикът на заболяванията е в периода 20-23 години.

Повторното инфектиране също е проблем. Един на всеки 10 в групата 15-24 години се е заразил повторно в рамките на една година.

Общо случаите на хламидия са нараснали с 7%, гонореята – с 6%, а гениталния херпес – с 5%.

“Докато не подобрим сексуалното образование и не окажем повече подкрепа на младите хора, те ще продължават да поемат предотвратими рискове в сексуалния си живот“, предупреждава Ник Партридж, главен изпълнителен директор на фондацията за сексуално здраве Terrence Higgins Trust.