Използването на мобилни телефони не увеличава опасността от рак, установи проучване, извършено от датски учени.

Това е най-голямото проучване до момента на връзката между мобилните телефони и рака. То е извършено сред 350 000 души на възраст над 30 години.

Други експерти признаха, че обхватът на проучването е впечатляващ, пише "Ройтерс", цитира dnevnik.bg.

Резултатите от него бяха публикувани в петък в British Medical Journal. Те съвпадат с изводите от много други подобни изследвания, отбелязва агенция "Ройтерс".

Учени от Института по ракова епидемиология в Копенхаген са изследвали хора на възраст над 30 години, които използват мобилни телефони през периода 1997-2007 г. и са ги съпоставили със степента на заболяванията от мозъчни тумори на хора, които не използват GSM-и.

Изследването установява още, че няма по-голяма опасност от тумор в онази част на мозъка, намираща се най-близо до мястото, до което обикновено се доближава телефонът.

И все пак експертите предупреждават, че не бива да се прекалява.

"Не можем да изключим малко до умерено повишаване на риска при някои подгрупи активни потребители", отбелязва Патрисиа Фрей от института в Копенхаген, която е и автор на изследването.

"Изследването (на датските учени – бел. ред.) подкрепя повечето доклади, които не откриват никакви вредни ефекти от използването на телефони при нормални обстоятелства", отбелязва Малкълм Сперин от Кралската болница в Беркшир и член на Института по медицинска физика и инженерство.

През миналата година бе извършено друго мащабно проучване, което също не установи пряка зависимост, но намекна за възможна връзка между прекомерното използване на GSM-и и глиомата, рядък, но често пъти смъртоносен мозъчен тумор, припомня "Асошиейтед прес".

В края на май Международната агенция за изследвания на рака към Световната здравна организация препоръча GSM-ите да бъдат класифицирани като "възможно канцерогенни" и ги постави в една категория с хлороформа и кафето. Това обаче не означава, че телефоните са опасни. Те не излъчват същия вид радиация, както при някои медицински изследвания или каквото се излъчва от други източници като радона в почвата.

Месец по-късно обаче комитетът по епидемиология на Международната комисия за защита от нейонизиращата радиация призна, че научните доказателства все по-ясно показват липсата на връзка между мобилните телефони и мозъчните тумори.

Броят на мобилните телефони значително нарасна от началото на 80-те години на миналия век. В наши дни се използват почти 5 млрд. апарата, което подклажда продължителния дебат за възможна връзка с основните видове мозъчен тумор, глиома и менингиома.