Нова градска читалня посреща жителите и гостите на София. Обновеният стъклен павилион в Градската градина пред Народния театър вече работи и като информационен туристически център за столицата.

На тържествено откриване в сряда кметът на Столичната община г-жа Йорданка Фандъкова даде официален старт на читАлнЯта и получи първата почетна читателска карта.

На територията на читАлнЯта и парковото пространство около нея има безплатна wi-fi зона, така че всеки посетител може да сърфира свободно в глобалната мрежа. За допълнително улеснение на читателите е създаден онлайн каталог на наличните книги, достъпен на сайта www.читалнята.bg. По този начин желаещите да заемат четиво ще могат лесно да се ориентират сред повече от 1500-те заглавия от съвременната българска и световна литература, събрани чрез дарителска кампания, в която се включиха хора от цялата страна и българи в чужбина. Набирането на книжната колекция продължава и ще бъде постоянна инициатива за развитие на читАлнЯта. Дарение от поне една книга е и единственият начин за получаване на читателска карта за период от една година.

Освен за заемане на книги, културната точка ще работи и като информационен център за туристи и ще бъде домакин на литературни четения, рецитали, представяне на книги, прожекции, дискусии и артистични пърформанси на открито.