Шейсет и девет годишната Со-ньо се изгубва в тълпата на Сеулското метро.

Сломен съпруг и четири пораснали деца се впускат в отчаяно издирване, но се натъкват на грижливо съхранявани тайни и започват да се питат познават ли жената, която цял живот са наричали „мама“.

Пренебрегването на патриархални традиции, от една страна, и съпротивите срещу урбанизацията, от друга, оформят рамката на един наратив, центриран върху семейството и загубата на любим човек. Затрогващ полифоничен разказ, разтворен в четири перспективи, оценен високо заради елегантността, с която е изведен поствоенният хаос в корейското общество.

„Майката е основна тема на романа ''Моля те погрижи се за мама'', защото по пътя към модерността се лишихме от много неща“, споделя тревогата си Кюн-сук Шин при връчването на Азиатската награда за литература през март, 2012 г. „Издирването на Со-ньо в тази книга е символично отвоюване на светостта, която загубихме.“

Авторът:

Кюн-сук Шин е родена през 1963 г. в малко южнокорейско селище. Родителите й са бедни фермери и не са в състояние да й осигурят образование, затова едва шестнайсетгодишна тя заминава за Сеул, където през деня работи в завод за електроника, а вечер посещава учебни занятия. Впоследствие завършва Сеулския художествен институт. През 1985 г. излиза дебютната й новела „Зимна притча“, за която е отличена с наградата „Мунье Джунган“ за нов автор. Шин е една от най-видните представителки на новата вълна в женската проза, известна като „Поколение 386“ – организацията обединява личности, проповядващи универсални демократични ценности. Писателката е титуляр на редица награди, както корейски, така и международни, но истинската световна слава я спохожда след появата на „Моля те, погрижи се за мама“ – изкусен роман, преведен в повече от 30 държави, носител на престижното отличие за азиатска литература Man. Кюн-сук Шин е първата жена, удостоена с тази награда.