Актьорът Николай Стоилов прави шеметна кариера зад океана, работейки със светила в седмото изкуство като Антъни Хопкинс, Кенет Брана и Джеръми Айрънс. Стоилов е първият българин, носител на актьорската награда TIMMY и един от първите ни сънародници с главна роля в Холивуд.

Лично Морган Фрийман избира Николай за ролята на външен министър на Естония в хитовия сериал „Държавен секретар“, който се излъчва на няколко сезона в праймтайма на един от най-големите телевизионни канали в САЩ – CBS.

Политическият трилър разказва за живота и работата на три дами, които са били държавни секретари на САЩ в различни периоди – Мадлин Олбрайт, Кондолиза Райс и Хилари Клинтън, писа „Телеграф“.

Николай Стоилов печели роля в четвъртия сезон на сериала. Кастингът за подобни роли е жесток. Първо се заснемат три сцени, после още две видеа, следват преговори. Накрая Морган Фрийман, който е изпълнителен продуцент и се снима в сериала, одобрява нашенеца.

Другото заглавие, в което се снима, е не по-малко интересно за него – „Прозрачен“. Там играе заедно със звездата Джефри Тамбор. В комедийната драма се разказва за живота на пенсиониран професор по политически науки, който в напреднала възраст сменя пола си. Америка е разтърсена от необикновената трагедия на професора.

Стоилов е роден на 2 юни 1968 г. в София. Учи в Първа английска гимназия в София през 1987 г. Пет години по-късно получава висшето си образование във ВИТИЗ в класа на проф. Здравко Митков и проф. Николай Люцканов.