Музикалната телевизия "Ем Ти Ви" (MTV) отбелязва 30 години от основаването си, съобщи в. "Уошингтън пост".

Продукцията тръгва на 1 август 1981 г., а Video Killed The Radio Star на Buggles е първият клип, който е излъчен по нея.

През своята история телевизията се превърна в част от модерната култура. "Ем Ти Ви" изигра ключова роля в популяризирането на поп, рок, електронната и рап музика, промени начина на промотирането й и изгради концепцията за музикалния видеоклип.

В самото си начало създателите на канала нямат за цел да отразят какво е популярно по радио станциите, а да представят негова алтернатива. В началото той тръгва само в определени градове, като виджеите пътуват до Ню Джърси, за да видят собствените си предавания, тъй като дори кабелните телевизии в Ню Йорк още не са излъчвали "Ем Ти Ви", пише "Дневник".

Сред първите имена, които те налагат са "Юритмикс" (Eurythmics), "Дюран Дюран" (Duran Duran), Принс, Адам Ент, както и вече утвърдени изпълнители като Дейвид Боуи, Род Стюърт и Майкъл Джексън. Освен актуалното тогава ню уейв течение, често в ротация са и представители на по-тежката и рок музика като "Ван Хален" (Vah Halen), "Дайър стрейтс" (Dire Straits) и "Ху" (The Who).

"Ем Ти Ви" има принос и в разбиването на "цветната бариера" в телевизиите. В началото каналът рядко пуска музика на чернокожи изпълнители, заради несъвместимостта й с рок ориентацията на телевизията - решение, което е било често критикувано. Но с представянето на клипове на Майкъл Джексън (най-вече хитовете Billie Jean и Thriller), Уитни Хюстън и Принс, вратата за чернокожите музиканти към поп музиканта е отворена.