Емоционално признание направи дъщерята на Стоянка Мутафова Муки пред журналисти в Сатиричния театър. Сцената, на която великата актриса посвети почти целия си творчески път, я почете със специален стол, на който е гравирано името й. Всеки зрител ще може да седне на него и да гледа поредната пиеса в театъра, а в добавка към билета ще получи и красива брошура с кратка биографична справка за звездата.

Идеята е на директора на Сатиричния театър Калин Сърменов. „Смятам, че точни ние трябва да се грижим за паметта не само на този театър, въобще за паметта в изкуството”, каза той и подари първата брошура на развълнуваната Муки. Много ми се иска духът на Стоянка, която всички наричахме Кака, да продължава да живее тук, близо до сцената”, каза още Сърменов. Мястото на Мутафова е с №2 не случайно, защото тя е родена на 2 февруари 1922 г.

Отиде си 6 декември миналата година, а единствената й дъщеря продължава да мисли за нея като жива. „Все още си имам разговор вкъщи с майка ми. И „Добро утро”, и „Лека нощ, майче” казвам всеки ден на Стоянана, защото аз така си я наричам. Искам да вярвам, че я има, защото иначе много тежко се понася самотата, особено в моя случай ”, обясни Мария Грубешлиева.

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от години има столове с имената на великите Невена Коканова, Георги Калоянчев, съпругът на Мутафова Нейчо Попов. Днес до тях своето място намери и Стоянка.

източник и снимки:woman.bg