Ковид пандемията промени живота на всички, а едно от нещата, които ни забрани са тренировките в залата. В този момент обаче има и една добра новина, която би ви помогнала да възвърнете форма и да изваяте мускули. Разбира се, всичко това зависи и от вашия начин на живот, храната която приемате и всичко останало, което не ви лишава от движение. Стягайте се, защото лятото идва!

Световноизвестният уред StarFormer стъпи и у нас. Той е разработка на иновативната компания Fotona, като функцията му е да оформя мускулатурата ви буквално докато лежите на кушетката. Машината действа абсолютно безопасно на принципа на магнитната стимулация (High Intensity Tesla Magnetic Stimulation) и може да се прилага върху мъже и жени в зоната на ръцете, раменете, гърба, седалището, бедрата и прасците, за да оформите мускулите и да работите за по-тонизирания им вид. Пулсациите достигат мускулните влакна, подават сигнали на невроните и мускулите се съкращават.

"Това е подходяща процедура, както за трениращи хора, които така и не успяват да достигнат всичко, което искат чрез упражения, така и за хора, които стоят далеч от залите", казва физиотерапевта Божидар Павлов от Hill clinic. Той препоръчва и балансиран начин на живот за комплексни резултати. „Нито една машина или процедура не е магическа пръчка. Човек все пак трябва да положи и някакви лични усилия в грижата за себе си”, допълва специалистът.

Машината всъщност има няколко заложени програми с различна последователност и дълбочина на "проникване", които наподобяват развитието на една обикновена тренировка – има загряване, същинска част и разтоварваща част. Изграждането и укрепването на мускулите става по бърз и ефективен начин. Единственият страничен ефект е мускулната треска на следващия ден, която идва логично след натоварването, но в повечето случаи тя е незначителна.

"Процедурите не изискват никаква предварителна подготовка, продължават около 30 минути в зависимост от зоната, която искате да стегнете. Терапиите са безконтактни, което е сериозно предимство в сегашните времена. Магнитните вълни действат през дрехите, затова не е нужно да сваляте тениската или роклята си. Усещането е много приятно и се регулира според личната ви преценка", разказва за уреда Божидар Павлов. Вероятно ще започнете с около 50-60% от силата на импулсите при първото си посещение, но след това с укрепването на мускулите ще достигнете лесно до 100% от капацитета на апарата, разяснява той. Препоръчват се серия от десет процедури, по две седмично. Твърди се, че 1 терапия със StarFormer на Fotona се равнява по интензивност и брой на мускулните съкращения на 10 тренировки в залата.

Процедурите са подходящи за хора с травми, които не могат да спортуват, а имат желание междувременно да поддържат форма. Също така за трениращи хора, които по някаква причина не могат да достигнат желаната мускулатура в дадена зона.

Процедурите са препоръчителни за неспортуващи, които искат да укрепят мускулатурата и да стегнат тялото. Често това са дами, които натоварени със семейни и професионални задължения дълги години са пропускали спортни занимания. След серия процедури със StarFormer, те успяват да изградят мускули, които да ги направят по-уверени и по-издръжливи в реалните тренировки. Най-желаните зони при дамите са корема и дупето, които наистина много бързо реагират на HITS и буквално за седмици силуетът се променя, а тонусът на тялото е съвсем различен.

Вторичният ефект от мускулните контракции е интензивна липолиза в областта, която се тренира. Мазнините в зоната са подложени на естествена метаболитна обработка и с течение на времето се „стопяват“. Така областта става не само по-силна и с изразени мускули, но и по-изчистена откъм мастни депа. Крайният ефект е комбинация от изграждане и укрепване на мускулите и разрушаване на мазнините в третираната зона.

Резултатите са забележителни: намалена подкожна мазнина и по-силни, стегнати, оформени и изразени мускули.