Мустафа Чаушев - един от любимите изпълнители на няколко поколения, стартира кариерата си в началото на 60-те години в родния Шумен.

Самостоятелните му концерти винаги се радват на многобройна и вярна публика, а албумите му се продават в рекордни тиражи. В дългата си кариера обичаният певец е участвал само в три конкурса - „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора", „Песни за Варна" и „Пирин фолк", от които печели три първи награди.

Певецът отбеляза сценичния си юбилей с няколко големи концерта, последният от които бе в Бургас. В забележителната си кариера има много прекрасни дуети, а за това с кого иска да направи съвместна песен, казва в интервю за в-к "Труд":

"Много бих искал с Лили да направя един дует, навремето пропуснах тази възможност - тогава дуетите не бяха на мода. С Йорданка също с най-голямо удоволствие бих записал обща песен, ако си паснат гласовете ни, а и тя също има желание".

Чаушев признава, че днешното младо поколение не познава неговите песни и казва каква е причината.

"Моите песни никога не са се пускали в телевизията и радиото, така както на колегите ми, а сега е дори още по-лошо. Днес много от моите песни младите даже не са ги чували, защото не ги въртят. То в нашата държава, ако 200-300 хиляди души са си купили мои касети и да кажем един милион сигурно са ги слушали, но благодарение на това, че имах много концерти, които винаги бяха пълни, песните ми са познати на повече хора. Дори мои колеги са се чудили: „Как е възможно песните му да не звучат в медиите, а концертите му винаги са пълни?“.

Мустафа Чаушев и Тони Стораро са от един и същи град - Шумен. Оказва се, че двамата се познават отдавна, както с него, така и с някои от другите известни изпълнители от турски произход поп певецът поддържа връзки.

"С Тони съм по-близък, защото го познавам от съвсем млад певец. Харесвам ги с Фики, те са добри изпълнители. С Орхан Мурад се виждаме и си говорим, въпреки че той сега живее в Пловдив. С Йълдъз Ибрахимова също се познаваме".

За младите певци казва, че няма лични познанства и никаква връзка с тях.

"Няма такива мероприятия, в които да участваме заедно, но знам, че се вземат насериозно. Те си мислят, че всичко се върти около тях и са съвсем друга бира, както се казва! (Смее се.) Аз обаче се радвам на техните успехи, ето Криско например показа, че е сериозен композитор, добри неща направи. Миро също е талантлив музикант и певец, харесвам и Любо Киров, и Мария Илиева" - обяснява той, а за талантливите деца като Крисия Тодорова споделя:.

"Да, има много като Крисия, България е пълна с талантливи деца като нея, но тя извади късмет Слави да й подаде ръка и да блесне, пише signal.bg

Мустафа Чаушев е близък с Лили Иванова и разказва за нея: "Лили е безупречен, организиран човек и знае точно какво иска от живота, който за нея е предопределен - да пее. Невероятен режим, работа, труд и същевременно никой не е нагрубила, а тези врели-некипели, които пишат за нея, не отговарят въобще на истината. Отстрани Лили изглежда велика, но тя е съвсем нормален човек и не се е взела за нещо повече. Много хора си мислят, че е недосегаема, но не е така. И Лили, и Йорданка помагат на много хора в нужда, но не искат да се афишира".