Най-новият музей от веригата Мадам Тюсо откри врати в Истанбул вчера, предлагайки смесица от фигури на звезди от Холивуд като Леонардо Ди Каприо, Дейвид Бекъм, Анджелина Джоли и на местни видни личности като султан Сюлейман Великолепни.

Музеят се намира на булевард Истиклял в центъра на Истанбул. Посетителите посреща восъчна фигура, пресъздаваща с поразителна точност основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.



"Ние смятаме, че това е най-добрата реплика, изработвана досега", казва с гордост Сарпер Хилми Сунер, генерален директор в британската компания Мерлин Ентъртейнмънтс, която управлява музея.

Предишна восъчна скулптура на Ататюрк, изложена в музея на Мадам Тюсо в Лондон, предизвика скандал в Турция. Тя бе критикувана като изработена немарливо и описана като "срам за нацията".

В музея в Истанбул няма восъчна статуя на сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган.

Там обаче могат да се видят восъчните фигури на футболистите Неймар, Лионел Меси и Арда Туран.



Туристите могат да видят и восъчните фигури на актьорите Брад Пит и Джулия Робъртс, на спортистите Рафаел Надал и Юсейн Болт, а също и восъчни статуи на Леонардо да Винчи и Моцарт.



Експозицията съчетава фигури, които могат да привлекат чуждестранни и местни туристи, подчертават от мениджмънта на музея.

С новооткрития музей в Истанбул броят на музеите с восъчни фигури на Мадам Тюсо в различни градове в света достигна 24, отбелязва БТА.