Снощи, 30 септември, в присъствието на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов, който се запозна с изложбите в детския научен център, кмета на град София Йорданка Фандъкова, Съвета на директорите на фондация „Америка за България“, посланици и много гости бе открит официално най-големият детски научен център в Източна Европа – „Музейко“.

„Мили деца, да ни е честита новата придобивка за нашия град и, бих казала, за цялата страна! Утре (днес, 1 октомври) децата на София, децата на България ще имат своя интересен дом. Музейко не е само музей за деца, а място, което вдъхновява деца. Днес, когато търсим нови и иновативни методи за обучение на децата ни, мисля, че тук е мястото, където това може да се случи. Пожелавам на учителите да се възползват от тази великолепна придобивка!“ – каза г-жа Йорданка Фандъкова.



„Музейко“ е проект на фондация „Америка за България“, която инвестира 21 милиона щатски долара в неговото изграждане и поддръжка през първите пет години. В създаването на детския научен център се включиха над 80 учени и преподаватели от български университети, Българската академия на науките, както и различни организации, които работят с деца в областта на образованието, науката и изкуството. „Музейко“ осигури над 300 работни места за български компании, предприемачи, учени и преподаватели, които работиха по планирането и създаването на детския научен център.



На площ от 3500 кв.м., в „Музейко“ са подредени 13 интерактивни изложби и над 130 интерактивни игри. Често наричаме „Музейко“ „детски музей“, но за разлика от традиционните музеи, където експонатите са изложени зад стъклени витрини с надпис „Не пипай!“, съкровищата на „Музейко“ са на разположение на децата. Те са предназначени да вдъхновяват малките посетители и техните по-възрастни приятели да откриват и изследват науката.

В центъра на „Музейко“ се намира гигантско дърво, което обединява трите му етажа. Всеки от тях е посветен на различен период във времето: минало, настояще и бъдеще. Епохите са представени със съответните науки – археология, геология и антропология в миналото, природа, архитектура и градоустройство в настоящето, космически технологии, енергия и комуникации в бъдещето.



Освен основните експозиции, Музейко предлага още: тераса на покрива с малка градина, стена за катерене и амфитеатър, пространство за игра на най-малките и външна детска площадка.



Впечатляващата сграда на Музейко е създадена от Лий Сколник (Lee H. Skolnik Architecture + Design Partnership) – архитектурна компания, базирана в Ню Йорк, която специализира в проектирането на детски музеи, библиотеки и училища по целия свят. Богатият опит на Лий Сколник и неговия екип допринася за превръщането на културни и образователни идеи в цялостни, интерактивни преживявания. Дизайнът на „Музейко“ е вдъхновен от Витоша и планините на България.

„Малките планини“ на детския научен център се облечени в традиционна българска премяна – дърво, текстил и керамика. Музейко е и пример за устойчива архитектура – дизайнът му е в съответствие със стандартите Leed Gold и сградата ползва редица еко технологии за производство и съхранение на електроенергия.



„Ние във фондация „Америка за България“ се надяваме „Музейко“ да вдъхнови поколения български деца да обикнат ученето за цял живот и по този начин да обогатят себе си и да допринесат за успеха на своята страна.“ – споделя Лин Дафт, председател на борда на директорите на фондация „Америка за България“.



Очаква се „Музейко“ да се превърне в катализатор за икономическия растеж на София и в популярна туристическа дестинация за деца от всички възрасти.



Фотографии: Николай Бозаков, Вихрен Георгиев