Сватби, годежи, ренесанс пред камерите и скандали между звездите изпращат отиващата си 2010-та. Френският вестник "Фигаро" коментира някои от фактите, които пълниха страниците през годината.

Два кралски годежа взривиха медийни и аристократични страсти. Принцът на Монако Албер Втори и приятелката му, южноафриканската шампионка по плуване Чарлийн Уитсток, се появиха ръка за ръка на сватбата на шведската престолонаследничка, принцеса Виктория, с момчето от народа, фитнес инструктора Даниел Уестлинг. Уилям, по-големият син на лейди Даяна и Чарлз, се врече на момичето от плебса Кейт Мидълтън.

В чест на предстоящата им венчавка във Великобритания вчера бяха пуснати впечатляващи сувенири. Халбата за бира за 35 лири, чинията за 40 и кутийката за таблетки за 25 са одобрени лично от Уилям и любимата му. Аксесоарите на лукса са от фин английски порцелан с надписи и украса от 22-каратово злато. Всяко от изделията има корона, под която са преплетени буквите "У" и "К". Надписът е: "В чест на сватбата на принц Уилям Уелски и Катрин Мидълтън 29 април 2011 година".

Финансистът Марк Мезвински пък успя да вземе Челси, щерката на президента Бил Клинтън и държавния секретар Хилари Клинтън. Цялата дандания излезе над 2 милиона, говори се дори за 5. Сумата не беше коментирана от фамилията.
Ожениха се още любимката на тийнейджърите Кейти Пери и актьорът Ръсел Бранд - при това на закрита церемония в Индия. Испанската кинодива Пенелопе Крус каза най-после "да" на страхотния Хавиер Бардем. Двамата обявиха радостната вест, след като скрепиха връзката си с таен брак на Бахамите.

Годината не мина без тъжни и неочаквани раздели. Несъмнено ще бъде запомнен разводът на отчаяната съпруга Ева Лонгория и баскетболиста Тони Паркър, както и на Скарлет Йохансон и красавеца Райън Рейнолдс, обявен от сп. "Пийпъл" за най-секси мъж на годината.

Серията от успехи на тийнейджърско чудо Джъстин Бийбър провокира истински "бум" в музикалната индустрия. В киното голямото събитие е филмът "Социалната мрежа", посветен на Фейсбук и неговите създатели. Очаква се да бъде сред най-изявените претенденти при разпределянето на оскарите. Междувременно стана ясно, че Марк Зукърбърг, бащата на социалната мрежа, е обявен за личност на годината от "Тайм". Кинаджиите няма как да забравят и обявяването на Леонардо ди Каприо за новия Робърт де Ниро. Актьорът си спечели признанието заради ролята в "Генезис" на Кристофър Нолан, обявена от кинокритиците за най-успешната в кариерата му.
В списъка на "Фигаро" като запомнящи се звездни събития се посочват и раждането на новите кинодиви - Кери Мълиган и Леа Сейду. Последната участва в 7 филма, появили се по екраните през изминалите 12 месеца.

Анджелина Джоли пък блести на червения килим - след 420 дни отсъствие. Първата поява след въздържанието тя направи за премиерите на филма "Солт" в Москва.

Френската първа дама Карла Бруни също се върна на снимачната площадка, макар и в малка роля. Тя се снима в новата лента на Уди Алън, който беше много щедър в похвалите за работата й.

Новата двойка в киното и в живота Робърт Патинсън и Кристен Стюарт прикова вниманието не само на "вампирската" публика. Според "Фигаро" в последните 5 години това е вторият силов тандем в Меката на киното, след като Брад Пит и Анджелина Джоли станаха официално Бранджелина.

Участието на закръглената музикантка Бет Дито като манекенка в ревю на Жан-Пол Готие, както и решението на Ема Уотсън, звездата от сагата за Хари Потър, да се подстриже много късо, също са впечатлили критиците на "Фигаро".

Сред най-тъжните новини, свързани със звездни особи, бе тази за кончината на британския дизайнер Александър Маккуин. Самоубийството на бащата на италианската комедия Марио Моничели, хвърлил се тежкоболен от петия етаж на римска клиника, също беше шокиращо. Ракът на гърлото на Майкъл Дъглас и болестта на кралицата на соул музиката Арета Франклин вцепениха света. Дъглас обяви, че се възстановява след тежка химиотерапия. Франклин също твърди, че е добре, но според американски медии тя има рак на панкреаса, който е нелечим.