Първият софийски музикален подлез между бул. “Цариградско шосе” и ул. “Ал. Жендов” ще засвири официално на 30 юни от 10:00 ч. Проектът е дело на инициативата ПОдЛЕЗНО и, както останалите акции на младежите, има за цел да направи градската среда по-удобна и по-красива за всички.

В новия подлез минувачите ще се усмихват, докато изкачват стълбите, боядисани като клавиши на пиано. Монтираните гигантски декоративни тонколони и аудио касетки ще напомнят за близкото музикално минало, а петолиние с ноти от грамофонни плочи ще учи децата на азбуката на музиката.

Голямата атракция ще е музикалният инструмент “оргафон” (комбинация от орган и ксилофон), който е изработен от водопроводни тръби и през летните месеци минувачите ще могат да посвирят на него с джапанките си.



Българското фолклорно творчество също ще намери място в проекта, благодарение на инициативата “Таратанци”. В подлеза всеки ще има възможност да разучи стъпките на българско хоро. А за завършек на цялата подземна “музикална сцена”, млади таланти, избрани с конкурс, ще допълнят картината от графитите, запазени умишлено от екипа при почистването на стените.

ПОдЛЕЗНО е неформална инициатива на група младежи, които се обединяват през 2013 по време на форума "Идеите - това сме ние 2". Една от целите на екипа е възпитаването на градска култура. Съчетаването на музика, танц и изкуство с ъндърграунд творчеството и добавянето на функционални елементи (пейки, интерактивни инсталации) правят пространството на подлезите различно и привлекателно за минувачите, без значение от възраст и интереси. “Надяваме се, че повече хора ще припознаят мястото като свое и ще го пазят като ценна част от градската среда”, споделят от инициативата.



За да реализират проекта за музикалния подлез организаторите разчитат главно на доброволчески труд. Активната работа стартира още в края на миналата година с кампания за събиране на стари музикални носители. По‐голямата част от тях е предвидена за направата на артистични табла, с които да се декорират 4 от нишите в подлеза. С останалите музикални дискове, в средата на април, ентусиастите организираха детска работилница за третокласници от 32 СОУ “Св. Климент Охридски”.

Доброволческата работа продължава и на 25 юни, когато ще бъдат изработени декоративни пана от събраните дискове, касетки и плочи. На 26 и 27 юни младежите ще довършват художествените дейности в подлеза, а избрани с конкурс графитисти ще рисуват на музикална тематика. А на 28 юни всички са добре дошли за финалното почистване на подлеза.