Орлин Горанов се ражда в Берковица през 1957 г. Името му е ключово за българската естрадна и поп музика. Талантът си той развива от малко дете, като участва в детски хор „Бодра смяна“.

След това той става част от Ансамбъла на армията, където работи до 1985 г.

В самото начало на 90-те години на миналия век, на върха на своята популярност, Орлин Горанов завършва Музикалната академия с оперно пеене и още като студент се изявява като солист на Пловдивската опера. Постепенно той се превръща в една от значимите фигури, както на популярната музикална сцена, така и в оперната музика у нас.

Предпочитан за дуетна половинка от редица дами в музикалния шоубизнес като Камелия Тодорова, Кристина Димитрова и Нели Рангелова, изпълнителят се слави не само с гласовите си данни, но и с изтънчената си визия и галантно присъствие.

Едни от най-хитовите му дуети през последните години бяха реализирани съвместно с популярната певица Мариана Попова.Сред големите златни хитове на Орлин Горанов е песента от 1981 г.  „Светът е за двама“.

"Светът е минимум за двама. Никой не живее на самотен остров, всеки има нужда от някой до себе си. Няма нищо по-хубаво от това да намериш своята половинка" споделя изпълнителят пред камерата на Music Space TV.

Той печели редица награди през годините, сред които: I-ва награда на Младежкия конкурс за забавна песен София 1978 с песента Интимно, I-ва награда на Шлагерфестивал в Дрезден 1981, III-та награда на "Интерталант", Прага 1981, Голямата награда на "Златният Орфей" 1984.