За поредна година хиляди ентусиасти ще посрещнат първите слънчеви лъчи на светилището край ямболския „Зайчи връх“ в най-дългия ден от годината.

Събитието традиционно се организира от Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с подкрепата на „Вила Ямбол“ и тяхната серия вина Kabile. Поради наложените мерки за социална дистанция, тази година организаторите ще покажат церемонията във Facebook страницата на музея - и на общината. Така хиляди хора от целия свят ще видят как от североизток първият слънчев сноп огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите.

„Нашето вино носи името на античния тракийски град и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, вдъхновено е от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено в ямболския регион. Затова именно тя е изобразена на етикетите на бутилките Kabile“, коментират от „Вила Ямбол“.

Виното, носещо името на античния тракийски град, е сред най-награждаваните родни марки извън България. Само от началото годината Kabile взе седем отличия на един от най-известните световни конкурси Vinalies Internationales, три от които златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.