В незабравим музикален празник за ценителите на хубавата българска музика се превърна големият концерт, с който оркестър “Орфей” официално отпразнува 35-та си годишнина.

Още с началните акорди на първия инструментал и появата на ръководителя на оркестъра Георги Янев и музикантите от формацията, публиката реагира с бурни аплодисменти, а след като на сцената се присъединиха и солистките - Пепа Янева, Ани Богданова и Таня Стоева, се усети още по-голямо вълнение и овации сред гостите.

Концертът не би бил толкова пъстър и без специалното участие на част от най-обичаните звезди на музикална компания “Пайнер”, танцова формация “Пловдивъ” и водещия Драго Владов. Първият гост изпълнител бе Анелия, която зарадва публиката с изпълнение на “Не казвай, любе, лека нощ”, “Мъри Стано” и “Либе ле, либе, хубаво”, а преди това не пропусна да благодари за поканата лично на оркестър “Орфей” и да ги поздрави за прекрасния повод, станал причина за този концерт. След нея на сцената се появи и финалистката от “Гласът на България” – Богдана Петрова, която публиката прие изключително топло. Младата певица изпълни “Мойто либе, мамо, парясано ходи” и “Не вдигай очи, бате Атанасе”.

Сред звездите, които пяха на площад Централен в Пловдив, бе и Фолклорният изпълнител на 2015 – Ивелина Колева, която пък изпълни “Всеки ден в църква замръква” и “Изгубил си Жеко булчето”.

Бурни аплодисменти предизвика и появата на Фики, който бе избрал на поздрави пловдивската публика с “Караджа дума Русанки” и “Йордано мъри, пуста останала”.



След това гостите успяха да се насладят и на фолклорните изпълнения на още една от звездите на музикална компания “Пайнер” – Деси Слава, която представи песента “Милкина младост”, а след нея празникът продължи с Пепи Христозова и изпълнение на “Славейче пее” и “Момне ле, мъри хубава”.

Истински фурор на сцената предизвика появата на Галена, която с типичния си темперамент и емоционалност представи един от най- големите хитове на оркестър “Орфей” – “Леко ходи, дилбер Яно”.

Появата на Галин също приятно изненада почитателите на народната музика, а той поднесе на всички една емблематична песен от репертоара на формацията - “Неда ходи”. По време на изпълнението му на сцената се присъединиха Галена и Цветелина Янева, което покачи градуса на емоциите.

С виртуозни изпълнения между отделните музикални блокове, оркестър “Орфей” правеше музикален преход в различните фолклорни области на страната, така че публиката пълноценно да се наслади на красотата и пъстротата на българската народна музика. Със свои самостоятелни изпълнения се откроиха и солистките на оркестъра – Пепа Янева, Ани Богданова и Таня Стоева.

Николай Славеев бе сред фолклорните изпълнители, които бяха част от празника, а публиката той зарадва с мелодиите “Сос ма караш майчинко” и “Калино, кадън Калино”.

Борис Дали отново разкри, че освен любим попфолк изпълнител, прекрасно изпълнява и българска народна музика. Този път той заложи на “Свири мандолино” и “Посрещай гости”.

Първата поява на Цветелина Янева на сцената с музикално изпълнение бе заедно с Константин, за да изпеят “Ой, Киче, Киче”, дует, който още с появата си намери трайно място в сърцата на феновете. След това пловдивчани и гости на града имаха възможност да чуят “Камбанен звън” в изпълнение на Цветелина Янева, Пепа Янева и Таня Стоева, а самостоятелно Цветелина Янева им подари “Първом, първом” и “Ша ида, мамо, ша ида”.

Грандиозен бе финалът на “Земьо, българска, Орфеева” – с част от най-родолюбивите мелодии от репертоара на оркестъра, а представянето бе допълнено от нестихващите аплодисменти на публиката и впечатляваща заря.


Източник: Planeta.tv, фотограф: Христо Елкин