Международната интензивна програма Пролетната „Танцова работилница Dance It!“ 2015 традиционно завършва със заключителен спектакъл, който тази година ще се проведе в София на сцената на Аула Максима, УАСГ, на 13 април от 19:00 ч.

В рамките на танцовата програма хореографите и преподаватели Пола Уебър (класически балет), Гери Абът (модерен танц), Маркъс Галанте (Бродуей джаз), Андреа Бър (хип-хоп), Петър Илиев (характерни танци) и Николина Карагеоргиева (класически балет, средно ниво), създават представление в различни танцови стилове, което отбелязва края на пролетното издание на Работилницата и показва резултатите от нея. Представянето пред публика на дейността в едноседмичните ателиета е важна част от мисията на Фондация „Танцово изкуство - Илиев“, тъй като сценичната изява е момент от решаващо значение в развитието на всеки танцов артист.

Над 150 танцьори взеха участие в тазгодишното издание на Пролетната „Танцова работилница“. Те са и изпълнителите във финалното представление Touch The Sky, със специално направената от Андреа Бър. Енергичната и забавна танцова миниатюра е комбинация от различни стилове и техники в хип-хопа.

Съоснователят и артистичен директор на Deeply Rooted Dance Theater в Чикаго - Гери Абът. За работата по време на Работилницата, той казва: „Моята цел е да представя модерните техники, които мисля, че ще бъдат от ползва на съответната група.“ Това ще проличи и в хореографията му върху песента на Майкъл Джексън - Blue gangsta.

Маркъс Галанте работи върху откъс от един от най-популярните мюзикъли, печелил десет награди „Тони“ - A Chorus line. От премиерата си на Бродуй през 1975 г., представлението с музика от Марвин Хамлиш и текстове от Едуард Клебан се играе над 6000 пъти, което преди излизането на „Котките" е най-дълготрайно представяният мюзикъл в историята на Бродуей. Другата хореография на Маркъс Галанте е бразилска самба.

Професорът по балет и ръководител на катедра „Танц” в Университета на Мисури - Пола Убър е подготвила балетната миниатюра Plunk. Съвременният балет е вдъхновен от музиката на Морис Равел и от „новите“ движения на танцьорите. „Танцьорите се превръщат в музика“, казва за работата си Пола Уебър.

Петър Илиев, организатор на Dance it!, подготвя танцово-музикалната разходка през времето „Изворът“, по музика на Виторио Монти и Светослав Кърпаров.

Хип- хоп танцова школа „uMove“ се присъединява с танца „ Петък 13-ти“, а Dance Station ще представят танго откъс.
Николина Карагеоргиева подготвя напредналите балетни любители за „Класическа композиция“.

Финалът на спектакъла ще бъде и моментът, в който четирима от участниците в Работилницата ще научат, че ще прекарат шест седмици в САЩ, с пълна стипендия, в Pacific Northwest Ballet , Сиатъл, Deeply Rooted Dance Theater, Чикаго и Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис.
Участниците в Пролетната „Танцова работилница“ (6 април-12 април 2015 г.) работят в продължение на седмица с шест американски и български хореографи, които избират двама души със стипендия за класически балет, един стипендиант за модерен танц и един за хип-хоп. Подобна инициатива няма аналог в България.

Билети за спектакъла ще намерите в мрежата на Eventim.



Пролетната „Танцова работилница” се организира от Фондация „Танцово изкуство - Илиев” с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Фондация „Танцово изкуство—Илиев” е организация с международна дейност, чиято мисия е да предоставя уникални възможности на млади танцьори да се обучават при изявени специалисти в интензивна и мотивираща среда, както и да развива танцовото изкуство в България и неговото място в българската култура и общество.

Фондация „Америка за България” подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.