Повече от 3000 души се събраха за погребението на Яна Бургазлиева - сестра на Теди Бургазлиева, мис България 2002 г.

Да отдадат последна почит дойдоха приятели и познати на семейството от Поморие, Бургас и почти цяла България.

Траурното шествие задръсти улиците на крайморското градче.

В него вървяха и общинските съветници начело с кмета.

Теди Бургазлиева, която живее в САЩ и се занимава с мода, бе успяла да се върне в България чак в петък и макар да е била в болницата до леглото на сестра си не е могла де се прости с нея, тъй като Яна бе в безсъзнание.

Младото момиче загуби битката със смъртта в събота следобед.

То страдаше от синдром ХЕЛЛП - болест, която се провокира от бременността, удря черния дроб и кръвотворните му функции, нивото на тромбоцитите пада и кръвта губи способност да се съсирва.

* Яна Бургазлиева

Единственият спасителен изход е навреме да се отстрани плодът. При Яна явно това е станало прекалено късно, коментираха българи - лекари в САЩ, пише blitz.bg.

Бебето на Яна бе извадено живо, но почина, тъй като се роди също със синдрома ХЕЛЛП. На Яна бяха преляти над 100 л. обработена кръв в опит да се пребори болестта, но това не помогна.

Цяло Поморие се бе включило в кръводарителската кампания. В последните дни към нея се присъединиха и групи от Пловдив и дори от София. След смъртта на Яна участвалите в кампанията се организират да продължат да даряват кръв, за да могат да помогнат на други.