Повече от 200 българки с внучета изпратиха документи за конкурса “Мисис Баба 2011”. Надпреварата напълно логично ще се проведе на 21 януари, Бабинден, пише "Труд".

“Идеята ни е да открием истинските баби на ХХI век и да вдъхнем самочувствие на останалите. Защото хората подражават на образци. Не може в Европа жената, щом се пенсионира, да слага бялата капела и да тръгва по света, докато у нас, щом се родят внучетата, българката слага черната шамия и работи “баба на повикване и роб на семейството”, като се разтушава, затваряйки буркани за децата”, заяви организаторката на конкурса Меги Савова.

Единственото условие за участие е кандидатката да има внучета и да представи себе си със снимка и няколко думи. От всичките над 200 претендентки от сдружението “БГ Феймъс” излъчиха 17 финалистки от София, Пловдив, Русе, Поморие. Някои от тях са започнали собствен бизнес, когато са минали 40 г. Документите на други са били изпратени от зетьовете. Всички са независими, имат разнообразни интереси, сърфират в интернет или в морските вълни, т. е. отговарят на философията на конкурса.

“В тура за таланти две от бабите ще играят художествена гимнастика и ви гарантирам, че с фигурите си могат да засрамят много манекенки. Една претендентка от Правец е тласкала гюле, но ще се представи с народни песни, друга от Русе прави 80 коремни преси всяка сутрин. Трета от София ни изпрати такова мултимедийно представяне, че решихме вместо да я караме да демонстрира талант просто да го пуснем в залата. С изключително чувство за хумор тя разказва за живота си и мъжете в него с изготвен от нея компютърен проект”, разкри част от изненадите на “Мисис Баба” Меги Савова.

Оказва се, че някои от бабите намерили нови хобита след появата на внуците. Няколко ходят на латино танци, има художничка на авторски тоалети от рисувана коприна, любителка на икебаната, запалена по боулинга...

Конкурсът ще има и благотворителен характер. Бабите и гостите им ще съберат пари за лечението на акушерка, изгубила зрението си след катастрофа. За да прогледне, са нужни 10 000 лева.