Обявиха на търг обяд със създателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж.

Срещата ще се състои в посолството на Еквадор в Лондон, където Асандж е приютен вече втора година. А наддаването за обяда започва от 50 хил. долара.

Победителят ще има уникалната възможност да побеседва с човекът, който оповести пред света тайните на американската дипломация. Освен теми от геополитиката, той ще има възможността да получи ценни съвети за това как да обезопаси компютъра си и мобилните устройства и как да управлява организация, на която властите са обявили война.

Събраните средства ще отидат за децата в бедните страни.

"Аз съм баща и ми е тъжно, когато научавам, че деца умират заради липсата на медицина, чиста вода или достатъчно храна. Това са неща, които можем да променим с лекота. Децата ни ще наследят нашия свят и ще го променят" – обясни Асандж.

През юни Асандж изрази безпокойството си за това, че собствените му деца и тяхната майка се намират в опасност, след като той се скрил в посолството на Еквадор в британската столица.

Асандж има 4 деца. Най-голямото е на 23 години, а най-малкото – на 3. Заради заплахи на някои от роднините му се наложило да си сменят имената и местожителството.

През октомври 2010 г. на страниците на WikiLeaks излязоха компрометиращи армията на САЩ документи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак.