Класиката бе наградена в лицето на Уилям Шекспир. Спектакълът "Ричард III" получи цели 3 награди Икар, предаде БГНЕС.

Под звуците на цигулката на Веско Ешкенази се връчваха нагрaди като за последно. Това беше мотото на тазгодишните театрални награди, раздавани в световния ден на театъра. Статуетките "Икар" са на карловския скулптор Димитър Бакърджиев.

Наградата за главна мъжка роля отиде при Стоян Радев. Отличието получи за играта си в "Ричард III". 

Мая Новоселска бе призната за най-добра актриса заради ролята й в моноспектакъла "Едно малко радио" от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов, режисьор Теди Москов, Продуцентска къща "Артишок" и Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов", а за режисура - при Гергана Димитрова за "Праехидно" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" и АРТРА. Спектакълът взе "Икар" и за драматургичен текст.

Имаше и нова награда - признание за цирково изкуство. Връчена лично от Александър Балкански, тя отиде при Ромил Драгомиров

Искра Донова за ролята на Джес в "Любов и пари" от Денис Кели, режисьор Петър Кауков, Младежки театър "Николай Бинев" взе наградата за поддържаща женска роля. "Икар" за поддържаща мъжка роля беше присъден на Леонид Йовчев за ролята на Мервин в "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов".

Даниела Олег Ляхова за сценографията на "Рицар на светия дух" от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов" и за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато" взе "Икар" за сценография. Рая Пеева за ролята на Алис в "Отблизо" от Патрик Марбър, режисьор Здравко Митков, Камерен театър "Възраждане" получи наградата за дебют.

Велко Кънев бе почетен посмъртно с награда за чест и достйнство. Наградата за изключителен творчески принос към българския театър беше присъдена на режисьора Красимир Спасов.

Получиха ли награди вашите любимци, заслужени ли са отличията и вие лично на кого бихте дали?