16-то издание на Международния джаз фестивал се открива официално на 8 август на откритата сцена в центъра на Банско.

''Тази година, броят и разнообразието от изпълнители е почти два пъти по-голямо от минали години“,  коментира създателят и организатор на фестивала д-р Емил Илиев.

В рамките на седмица от 8 до 13 август, планинското градче ще живее в ритъма на джаза с концерти на 24 изпълнители и групи от Северна и Южна Америка, Европа и Азия.

Концертите от основната фестивална програма ще бъдат на откритата сцена на площад "Никола Вапцаров" в курортното градче с начален час 19:00. Те са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори.

По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. През цялата фестивална седмица, освен вечерните концерти, почитателите на джаза ще могат да се насладят на неповторими изпълнения и през деня, от различни камерни сцени, разположени в големи хотелски комплекси и ресторанти.

24-те изпълнители и групи вече пристигнаха в Банско, където тече трескава финална подготовка за официалното откриване.

„Международният джаз фест, успя за своите 16 години да спечели огромна популярност сред специалистите и почитателите на джаза по цял свят и го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. Нашата цел е Банско да стане толкова значим за световния джаз, колкото сега е Монтрьо, Монреал и всички тези големи джаз фестивали“, обяснява още д-р Емил Илиев, създател и организатор на фестивала.

Тази година в рамките на фестивала ще бъде проведен образователен workshop за млади джаз музиканти от Бенда на Университета Елмхърст- САЩ, напълно безплатно. В съботния ден ще се проведе и специализирано гурме изложение на биопродукти под звуците на джаза.

За редакторите:

Международният джаз фестивал в Банско се провежда за 16-та поредна година в курортния комплекс в Пирин. Негов създател и организатор е д-р Емил Илиев, подкрепен от община Банско и дългогодишни спонсори и дарители. Официалното откриване на Фестивала, тази година, е поверено на уникалния глас на Урoш Перич, повече познат като Пери, притежаващ т.нар. „черен глас“, доближаващ се като звучене до Рей Чарлз, следван от Шери Уилямс, американската вокалистка и нейният бенд, с уникален диапазон, която пее блус. "Съвременният Чет Бейкър в женски образ" и единствената жена, известен джаз тромпетист в Австрия, Михаела Рабич е третото попълнение за вечерта. Сред гостите на фестивала се открояват две очарователни дами: Иви Мендес - изпълнителка със забележителен глас и запомнящо се присъствие, известна като „бразилската Шаде“, и португалката Ана Мура - една от най-известните фадо певици в света. Върховният гуру на афрокубинския джаз Боби Каркасес е запазен за финала на втората вечер. Като преди него гърците от "Гаджо Дило", чийто източник на вдъхновение е неповторимият Джанго Райнхард, ще дадат нов живот на циганската музика. На 13-и август, заключителните акорди на Фестивала ще бъдат поставени от Рей Джелато, английски саксофонист и вокалист, певец в стила на суинга на 40-50-те години на миналия век, наречен "кръстника на суинга" с групата си "Гигантите". От българските групи първия ден на сцената ще излязат "Мони Венков комбо & Съни". В следващите дни към тях ще се присъединят и дамите от "Сентиментъл Суингърс" и момчетата от Михаил Йосифов секстет, Мирослава Кацарова и Васил Петров.

ПРОГРАМА:

Открита сцена площад "Никола Вапцаров",  Банско - начало - 19: 00 ч.

8 август, четвъртък

1. Урош Перич - "Пери" с Мамбо Старс и "Перлите" (Словения/Сърбия)

2. Шери Уилямс & бенд (САЩ)

3. Микаела Рабич & Роберт Павлик  квартет – "Вояджърс" (Австрия)

4. Мони Венков комбо & Съни (България)

9 август, петък

1. Себастиян Лаверни квартет (Германия)

2. Фабио Лепоре джаз квартет - “Кафе пауза” (Италия)

3. "Гаджо Дило" (Гърция)

4. Боби Каркасес & бенд (Куба/България)

10 август, събота

1. "Сентиментал Суингърс" & Михаил Йосифов секстет (България)

2. ТиДжи Колектив (Великобритания)

3. Анджи Кинг (Великобритания)

4. Иви Мендес (Бразилия)

11 август, неделя

1. Джаз  трио "Вайн" (Швейцария)

2. Мирослава Кацарова & бенд (България)

3. "Спагети Суинг" (Италия)

4. Хюберт Табс и блус & соул  ревю (САЩ/Австрия)

12 август, понеделник

1. Джаз  бенд на колеж "Елмхърст" (САЩ)

2. "Шмартон Трио" & Вероника  Харча (Унгария)

3. Ана Мура (Португалия)

4. "Сайдстепс" (Германия)

13 август, вторник

1. Биг  бенд Благоевград - Борис Янев, специални гости Васил Петров, Стефка Оникян (България)

2. "Блекаут Трио" (САЩ)

3. Рей Джелато & "Гигантите" (Великобритания)

4. Ехуд Етун трио (Израел)