Най-големият празник на виното в Южна България събра над 10 000 души в центъра на Ямбол
Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ отпразнува професионалния празник на лозарите и винарите и представи традициите и обичаите на региона с уникално тържество, посветено на виното. За четвърта поредна година избата превръща повода в целодневен фест. Основен акцент в програмата е богатото наследство на ямболския регион в правенето на вино. Избата почерпи с над 3000 литра от най-добрите си напитки от бъчви и още 250 вина-световни медалисти. Празникът се превърна в традиция в културния календар на града и прелюдия към започващия на 28 февруари Международен маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2019“, който тази година чества своя 20-годишен юбилей. По мнението на фолклористи и етнографи корените на кукерските игри се свързват с древните езически обичаи на траките и тогавашните Дионисиеви празници.
Тази година събитието включваше музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Емблематичната ямболска певица Славка Калчева успя да вдигне на дълго и цветно хоро́ присъстващите, а кукерската група при Младежки дом „Георги Братанов“ – Ямбол представи маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата. „Хубавата храна и качественото вино са двете най-важни съставки за празника на българина. Затова и неотменно те вървят заедно“, коментира Ути по време на готвенето. От избата отвориха близо 250 бутилки вино и разляха още 3000 литра от бъчви специално за празника.
„Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Вярваме, че именно те са в основата на успеха ни в България и по света. Горди сме, че с вината, които правим, „Вила Ямбол“ се е превърнала в реклама за нашия град и регион. Щастливи сме, че компанията разнася славата по света, както на своите продукти, така и на Ямбол и България.“, коментира при откриването на Празника на виното изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.
Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно eдноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино и където легендата разказва, че още траките са правели вино.
Избата вече е готова с три нови тероарни вина, които представят богатата комбинация от климатични и географски особености на региона и оставят своя уникален отпечатък върху стила на виното. Очаква се те да бъдат в най-високия ценови клас. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта.
Свързани новини
Коментари
Добави коментар
Hot


Мис България се пусна по бански
Чушева явно се опитва да привлече внимание към тялото си след скандала с лицето
Специален проект
Новини


Плеймейтка счупи тъпомера-раздава агнета за Коледа
Михаела Тодорова реши с необичайния подарък да помага на бедните


Почернената племенница на Гала се прибра в България
Преди година Мария загуби брат си, убит от полицай