Бившият носител на титлата "Мистър България" Мирослав Йончев, който бе обявен за сводник от българската прокуратура заведе дело срещу държавата. Искът му е за колосална сума срещу държавното обвинение за незаконен престой в ареста. Заседанията по казуса са приключили и се очаква първото решение на съда.

Титулуваният фитнес състезател е задържан при зрелищна акция през 2012 г. и остава 9 месеца зад решетките по обвинение за сводничество. Той е сочен за част от бандата на Антон Петров- Хамстера, действаща в заговори и склоняваща млади жени да проституират. Заедно с него преди 6 години в килията попадат и Хамстера, сочен за тартор на бандата, както и още четирима души. Две години по-късно, през февруари 2014-а, папките от разследването все пак стигат до спец прокуратурата. Очаква се да бъде внесен и обвинителен акт.

Впоследствие до такъв срещу Мистър България и Хамстера така и не се стига. Престоят в ареста е напразен и същевременно коства много пари на задържаните. Мирослава Йончев се ожали, че е загубил хиляди левове от договор в Италия, както и други страни, в които е сключил договор като манекен и не е можел да ги изпълни докато е бил в ареста и то в мизерна килия. Там сваля рязко близо 30 кила, заради лошите условия, бил тормозен, дори пише до Страсбург за нарушение на човешките му права. След като е освободен, разказва как баба му е починала заради стреса покрай зрелищната акция.

Недоволството си от удара по реномето му Йончев изразява в поредица от граждански искове за материални претенции към обвинителите. Съдебните заседания вече текат, като последното е било през февруари, разясни адвокатът му, който очаква решението всеки момент. „Срещу нас нямаше нито едно доказателство, Беше говорила само една жена, която на очна ставка се оказа, че нямам нищо общо с нея“, коментира Йончев.

Освен това Мистър България е завел още две дела. Едното е срещу бившия вътрешен министър за клевета, който създава паралелна служба за сигурност в държавата с политически цели и за това е била необходима такава зрелищна акция за арестуването му. Другото дело е за клевета, че модната му агенция My Agency e „куха“, а в действителност има договор с над 100 модела, и е една от най-големите в България.