През последното десетилетие софтуерната индустрия в България увеличи обема си три пъти.

Днес в страната работят над 10 000 технологични компании, като за изминалата 2016 г. приходите им се равняват на около €5.5 милиарда и са нараснали с 5.5% спрямо предходната година.

Само в стоте компании, членове на Българската асоциация по информационни технологииработят над 11 600 специалисти. Тези фирми покриват целия ИКТ спектър от софтуер, хардуер, телекомуникации и системна интеграция до интернет на нещата и генерират годишен оборот от 3.4 милиарда лева.

Но все още е твърде рано да определяме успехът на малцина като национално постижение, а България трябва да свърши още много, за да се превърне в технологичния хъб, който има амбиция да бъде.

Утвърждаването на София и страната като център на иновациите и дигиталните технологии в Централна и Източна Европа е и една от основните цели на предстоящия

Събитието ще се проведе на 25 и 26 април в София Тех Парк под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия. 

Посетителите на Webit имат възможността да избират между 12 паралелни конференции, но сред най-интересните за българския технологи§ен и софтуерен бизнес ще бъдат насочен към експертите в софтуерната индустрия, както и под патронажа на Кмета на София, г-жа Фандъкова и с участието на кметовете на повечето големи градове в България и региона.

По време на едни от най-известните световни експерти лектори ще споделят опита си в интересно сфери като DevOps, Agile, разработването на бизнес приложения, нововъзникващите бизнес модели, развитието на технологиите за машинно обучение и продуктите, в които се прилагат те и как могат да се печелят пари от създаването на софтуер с отворен код.

Тази година Webit ще срещне местните софтуерни лидери с доказани имена, като създателя на MySql и основател на Фондация Maria DB , световно известния девелопър адвокат на Google главният технически директор на TapOnlt , основателят и технически директор на Hired и девелопър евангелистът на Amazon основателят и председател на Pocket App и други!

Според Българската асоциация на софтуерните компании тенденциите за развитие на индустрията в страната показват, че тя преминава от конкуретност на основа на по-ниски предлагани цени към конкурентност на основа качество, висока добавена стойност и иновативност.

Българските компании вече предлагат не просто фокус върху софтуера, а цялостна експертиза върху проблемните области. След години на аутсорсинг, те вече запазват значителна част от интелектуалната собственост върху продуктите си и работят по развитието им.

Днес най-добрите в местната софтуерна индустрия се позиционират в дълбочина по веригата за добавяне на стойност и оказват влияние върху много по-голям брой междинни и крайни потребители.

Освен достъпът до лектори на световно ниво, Webit.Festival предоставя на гостите си уникална възможност за бизнес комуникация с някои от най-влиятелните хора на пет континента. Webit.Festival е единственото събитие в региона на ЦИЕ, което публикува на посетителите, които вече са потвърдили присъствие на фестивала, и разбира се и списък на