През август тази година Националният природонаучен музей при БАН става на 125 години и по този повод ще остане отворен в продължение на 125 часа без прекъсване.

Това съобщи пресцентърът на БАН. Инициативата започва в 10 часа днес. Всяка от вечерите между 19 и 24 август ще бъде посветена на знакова личност от историята на музея и на научната област, в която е работил съответният учен - от геология и минералогия през палеонтология и археозоология до биоспелеология, изучаване поведението на прилепите, ентомология, орнитология и природозащита.

Любопитни факти за музея ще разкажат учените, които са преживели лично превратностите от историята му - доц. д-р Петър Берон, проф. Златозар Боев, доц. Руслан Костов и проф. д-р Николай Спасов.

Програмата по часове можете да видите тук 

Учените в музея ще покажат как разкриват днес тайните на природата. Посетителите ще може да наблюдават нощни насекоми с "ловилка", а с ултразвуков детектор ще "подслушват" прилепите, които живеят в градината около музея.

Всеки ще може да участва в творческите работилници и да направи своя уникална тениска или торбичка със следи на диви животни и да научи как се разпознават следи от чакал, вълк, глиган, елен или заек.