На 19 април, в навечерието на 140-ата годишнина от Априлското въстание в галерията на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ бе открита изложба на Националния военноисторически музей, посветена на най-големият връх  националноосвободителното движение на България.

Априлското въстание има знаково присъствие в българската история не само заради това, че е сред основните причини за развоя на събитията, довели до Руско-турската война и Българското освобождение, но и заради волята на участниците да жертват себе си, знаейки, че няма да катурнат с действията си една вековна империя, но ще обърнат очите на демократичния свят към българския народ, страдащ от гнета на загиващата феодална османска държава. Това заяви директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че случилото се преди 140 години е сред събитията, след които в Европа гласът на обществениците и интелектуалците започва да мери ръст с този на политиците.

Директорът на Българския културен институт във Виена проф. Румяна Конева допълни, че Априлското въстание е най-важното българско събитие във века, започнал от 1821 г. и завършил през 1921 г., в който народите на Османската империя поемат по пътя на своето свободно развитие.

На откриването на изложбата присъстваха представители на българското посолство във Виена и на българските културно-просветни дружества в Австрия, десетки граждани и гости на австрийската столица. Изложбата може да бъде разгледана в Българския културен институт във Виена до края на месец май 2016 г.