На 15 октомври (четвъртък) от 18.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ № 92 ще бъде представена книгата „Българските художници в Първата световна война“. Автор на двутомника е директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова.

Книгата ще бъде представена от директора на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ проф. дфн Боряна Христова и от изкуствоведа и директор на Националната галерия Слава Иванова.

В студията са представени част от възможните употреби на културата и интелигенцията по време на първата тотална война през призмата на участието на българските художници в нея. Направен е исторически прочит на творческите им ареали на основата на проучване върху богатата колекция произведения на изобразителното изкуство на Националния военноисторически музей, както и на документи, периодика, научна литература, художествена критика, спомени и мемоари.

Събитието ще бъде в залите на изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“, където са експонирани голяма част от творбите, представени в книгата-албум.