На 5 ноември (четвъртък), от 11.00 часа в Националния военноисторически музей ще се открие изложбата „Знамената на победата“ от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Тя е посветена на 130-ата годишнина от най-кратката и победна война в новата българска история – Сръбско-българската. В нея ще бъдат представени 25 формени и доброволчески знамена – символ на общите усилия на армия и народ в защита на каузата на Съединението. Осемнадесет от знамената ще бъдат показани пред публика за първи път.

Сред изложените светини ще бъде знамето на великотърновската чета „Раковски и Левски“, наброяваща 400 доброволци, повечето от които участници в националноосвободителното движение, а войвода на четата е съратникът на Георги Раковски и Васил Левски – Христо Иванов Големия. В онези героични дни на саможертва ще ни пренесе и знамето на Шуменската доброволческа дружина, която дава най-много жертви по време на военните действия.

За подвига в името на обединението на България ще ни припомнят и знамената-участници в решителното Сливнишко сражение, сред които тези на Трънска народна опълченска № 1 чета, на разградското доброволческо дружество „Сливница“, на 5-и пехотен дунавски полк, на 22-ра разградска пеша дружина, на 1-а пехотна провадийска чета, както и щандартът на 3-ти конен полк.

Мощното доброволческо движение е представено и със знамето на ломското доброволческо дружество „Сливница“, част от Летящия отряд, който показва изключителна издръжливост, като само за ден изминава 35 км, както и със знамето на доброволците на Айтоския партизански отряд, което както много от представените знамена участва в Балканските войни, Първата световна война и Втората световна война.

Изложбата може да бъде видяна от 5 до 15 ноември.