Националният дворец на културата (НДК) може да е домакин на финалния концерт на Кралския Концертгебау Оркестър Амстердам от турнето, с което ще се отбележат 130 години от създаването му.

Това стана ясно днес след срещата на директора на НДК Мирослав Боршош с Ян Раас - изпълнителен директор, и Лизет Кастел – програмен директор на Кралския Концертгебау Оркестър Амстердам (ККО). На нея те обсъдиха възможностите НДК да бъде домакин на грандиозното събитие.

Турнето на Кралския Концертгебау Оркeстър ще отбележи не само своя юбилей, а и честването на 100 г. от края на Първата световна война. Идеята им е този музикален тур да бъде и послание за мир в Обединена Европа. Те планират концерти в 28 европейски държави под надслов „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа” (RCO meets Europe).

За финалния концерт на това турне, което ще се проведе през втората половина на 2018 г., те избраха именно България и Зала 1 на Двореца.

Предвижда се големият им концерт в най-престижната зала на България да бъде част от културната програма, свързана с Българското председателство на ЕС през 2018 г.

За първи път в историята на ККО, при гостуването им във всяка от 28-те страни, ще бъдат включени млади изпълнители от местните държави и така всеки концерт ще бъде уникален със своя състав и виртуозно майсторство. Те се стремят да привлекат най-младите таланти, които да се изявят на една сцена с тях.

Ян Раас сподели, че развиват програма, чрез която тези млади изпълнители да бъдат обучавани предварително във връзка с програмата на концерта, който ще бъде представен във всяка държава.

ПОВЕЧЕ ЗА КРАЛСКИЯ КОНЦЕРТГЕБАУ ОРКЕСТЪР:

Концертгебау оркестър в Амстердам е създаден през 1888 г. За своята 100-годишнина получава името Кралски Концертгебау Оркестър. Той е титулуван за най-добрия симфоничен оркестър в света за 2015 г., според класацията на „Грамофон” – най-известното списание за класическа музика. ККО изнася концерти от най-висок клас в най-известните концертни зали по света с най-добрите диригенти. На последното си голямо турне през 2014/15 г. са обиколили шест континента. Наричат ги „Холандските посланици на международното майсторство”. Музикантите в оркестъра са от 25 националности. България е представена от талантливия ни цигулар Веско Ешкенази.

Фотограф: Орлин Огнянов