Националният дворец на културата официално стана асоцииран партньор по проекта „ЕМПЕ - Евровизия. Музеи, представящи Европа”. Това се случи по време на двудневно обучение за музейни специалисти, което се проведе в ПРЕСКЛУБ - НДК.

Събитието е свързано с представянето и усвояването на добри практики, разработени от експертите на Националния исторически музей (НИМ) за прилагане на най-добрите подходи в работата за приобщаване на обществото към културното наследство.

Организатори са Министерство на културата: дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” и бюро „Творческа Европа”, в партньорство с НДК.

„От името на г-н Боршош, изпълнителен директор на НДК искам да ви поздравя за инициативата и да ви уверя, че Дворецът винаги е отворен за вас. Подкрепяме ви в стремежа да създавате и развивате идеи, които да предизвикват широк интерес и да генерират повече публика в българските музеи. Радваме се, че събитието съвпада с началото на 20-я „Салон на изкуствата”, който организираме. Амбицията на НДК е да изпълва пространствата на Двореца с разнообразни проекти и инициативи. Радваме се, че вие сте част от всичко това”, сподели Снежана Йовева, ръководител на направление „Стратегическо развитие, външни комуникации и продуцентски център” в НДК.

Събитието уважи и доц. д-р Бони Петрунова – заместник-министър на културата, която изрази загрижеността си за нуждата от целенасочени грижи при популяризирането на културното ни наследство и преосмисляне на практиките, свързани с него.



ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА:

EuroVision: Museums Exhibiting Europe (EMПE) е европейски проект за развитието на националните и регионалните музеи. Той изследва иновативния интердисциплинарен опит на музеите да представят своите предмети в по-широк европейски и транснационален контекст. Разработени са нужните теоретични и практически рамки, те ще бъдат приложени и оценени от международна многосекторна мрежа, която обединява креативните качества на музеите и работещите в сферата на културата в проект, основаващ се на научната експертиза на историческата дидактика.
Партньори по проекта:

• Национален археологически музей - Лисабон, Португалия
• Музей на съвременната история - Любляна, Словения
• Национален исторически музей - София, България
• Ателие „Брюкнер“ - Щутгарт, Германия
• Художествено сдружение „Монохром“ - Виена, Австрия
• Университет Roma Tre - Рим, Италия
• Университет Paris-Est Créteil - Париж, Франция