НДК създава творческа академия "Валери Петров"

11 март 2016 | 13:36
Прочетена
1030
 

“Точно преди една година стартира Национален център за книгата и стихосбирката на Валери Петров – “Стихотворения 2007 – 2013“ беше първата книга, която подкрепихме. Днес поставяме още едно ново начало и затвърждаваме случващото се през последната година в Националния дворец на културата. Смятам, че от тук нататък ни предстои още много“, сподели Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата и допълни: “Както често се шегувам – казахме “хоп”, сега трябва да скочим. Създаването на Творческа академия “Валери Петров“ е едно от най-важните неща, с които ще се заемем след тази една година“.

“Дълбоко вярваме в паметта, в паметта на Валери Петров и в това, което той е за България - една от причините да създадем и да кръстим тази академия на негово име“, каза директорът на НДК Мирослав Боршош, който даде старт на начинанието. “Дълбоко вярваме, че освен да притежаваш талант, едно от най-важните неща е да можеш да го предаваш и да можеш да го откриваш в другите“, каза още Боршош, който не скри, че “в пропастта между поколенията, която наблюдаваме, живее единствено тъмнината“. По думите му “колкото повече се опитваме да запълним тези пропасти - толкова повече светлина ще има в духовния ни живот“. Той беше категоричен, че “в това е смисълът да съберем елита на българската литературна общност и да я помолим чрез тази академия да открива новата българска литература, новите таланти на България, защото едно ново поколение, колкото и да отрича старото, колкото и невероятни нови неща да се опитва да създава, ако отдолу няма почва, ако няма земя, върху която да гради - всичко ще остане в сферата на мечтите и на виталността“, каза още Боршош и направи паралел с идеята за академията на Платон. “Подобно на онази Академия в маслиновата горичка край Атина, ние вярваме, че идеите и мисълта движат света, дори в това материално време“, каза в заключение директорът на Двореца пожела успех на всички участници и ученици.

Академията ще развива уменията на млади таланти в областта на прозата, поезията, киното и телевизионния сценарий. Създава се по идея на Димитър Стоянович, Лъчезар Аврамов, Ирена Иванова и Илиян Любомиров. Целта ѝ е да провежда обучения по творческо писане, развитие на сценарий, история на изкуствата, да организира практически занятия и майсторски класове, за да може талантливите автори у нас да получат възможност, знания и умения за най-успешно развитие в областта. Лектори в Академията ще бъдат едни от най-добрите български писатели, поети и литератори като: Кристин Димитрова, Емил Андреев, доц. Дарин Тенев, Владимир Зарев, Ангел Игов, Петър Чухов, Иван Ланджев, Тома Марков, Емануил Видински, както и сценаристите и режисьорите – Стефан Командарев, Димитър Коцев - Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Георги Иванов, които гарантират професионално, квалифицирано и най-високо ниво обучение на бъдещите курсисти. Те ще имат уникалната възможност да се срещнат и да се учат от най-големите имена в българската литература, телевизия и кино, както и лично да се докоснат до най-добрите български сценаристи, режисьори, редактори, издатели и творци.

Академията е подкрепена от страна и на издателства, литературни асоциации и продуцентски къщи в България. Откриването, подпомагането, развиването и популяризирането на нови таланти е един от най-важните ангажименти от страна на всички посветени на изкуството хора, предвид интелектуалното и културно бъдеще на България и растящия интерес към писането, и издаването на съвременна литература, публицистика и оригинални сценарии.

Академията ще организира ежеседмични срещи с най-интересните, най-значимите и актуални писатели, поети, режисьори, сценаристи и критици, с помощта на които курсистите ще се запознаят с основните принципи за създаване на текстове в различните направления и ще се срещат с големи български автори, които да се превърнат и в техни редактори. Академията е изцяло практически насочена и това ще даде възможност на обучаващите се в нея да бъдат профилирани адекватно в направленията проза, поезия и сценарий.

Академията ще провежда своите обучения в рамките на един тримесечен семестър, а най-добрите студенти ще имат възможност да се запишат и за Майсторските класове, които ще бъдат два месеца. Семестърът ще е с продължителност три месеца и хорариум от 96 часа, а Майсторските класове ще бъдат 2 месеца без фиксиран хорариум. Всяка седмица курсистите ще имат две лекции по два учебни часа, с почивка между тях, след работно време. Програмата е предвидена така, че курсистите да имат възможност да се запишат и да посещават повече от едно направление.

Първата задължителна лекция през седмицата ще бъде теоретична и практическа подготовка в избраното направление, която ще бъде водена от един лектор. Втората лекция ще бъде с изцяло практическа насоченост, конкретна работа с текст, писане и обсъждане на проблеми. Предвидени са ежеседмични съботно-неделни срещи за всички групи, на които ще се прожектират филми, ще се водят дискусии или ще бъдат канени най-интересните, важни и успешни автори в областта на прозата, поезията, киното и писането на сценарии.

Целта е всеки от участниците да получи основни теоретични знания и практически умения за създаване, и анализиране на текст във всяко съответно направление. Всеки месец ще бъдат поставяни различни задачи на курсистите, които ще бъдат проверявани и редактирани от лекторите. След завършен семестър, най-добрите курсистите ще имат възможност да се запишат за Майсторски клас, воден от практически лектор. Той ще поставя задачи за писане на текстове за периода след края на семестъра и началото на Майсторския клас, върху редакцията и обсъждането на които, ще се концентрират в по-нататъшните си занятия. Работата върху текстовете на курсистите ще бъде съобразена с нуждите на всеки един от тях и ще бъде основана на самостоятелни занятия и лични срещи с редакторите. В края на Майсторските класове за всички курсисти, успели да завършат своите ръкописи под менторството на техните редактори, ще бъде организирана лична среща с водещи издатели в страната. Всеки курсист, завършил Академията, ще получи сертификат за преминато обучение по творческо писане в съответното направление.

Ще бъдат сформирани групи в направленията: “Поезия”, “Проза”, “Сценарий за кино” и “Сценарий за телевизия”. Броят на групите в съответните направления ще бъде уточнен в зависимост от броя на приетите кандидати.

Обучението ще се проведе в рамките на два семестъра – пролетен (03.04 – 10.07.2016) и есенен – Майсторски класове.

Лектори:
Поезия: Иван Ланджев, Петър Чухов, Тома Марков;
Проза: Владимир Зарев, Кристин Димитрова, Ангел Игов, Емил Андреев, Емануил Видински, Дарин Тенев;
Сценарий: Димитър Стоянович, Стефан Командарев, Димитър Коцев- Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Георги Иванов.
Всеки желаещ да бъде част от Творческа академия “Валери Петров” ще трябва да изпрати следните документи:
1. Актуална автобиография;
2. Мотивационно писмо;
– Проза (до 10 страници текст);
– Поезия (до 5 стихотворения);
3. Кино и телевизионен сценарий:
– до 5 страници идея за игрален филм, анотация и синопсис;
– до 5 страници идея за сериал, анотация и синопсис.
Желаещите да се запишат могат да кандидатстват с текстове на следния имейл адрес: akademia@ndk.bg

Свързани новини

Галерии

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Бременната Поли Гергушева се съблече

Водещата се показа от плажа в Шабла

Плеймейтки се пуснаха на турне

Гърлите на родния Плейбой стартираха от Стара Загора

Камелия гола във ваната

Само парата прикрива най-милото й

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Юлиан Вергов пак лекар в нов филм

"Пепел върху слънцето" тръгва на 30 октомври

Джим Кери сменя Финикс в продължението на Жокера

Ще играе неговата по-възрастна версия

Звезда от сериала "Братя" стана мис

Искра Донова е малката мис от големия град

Мариан Бачев става Чарли Чаплин

Мюзикълът на Верненската опера идва за първи път в София

Мадона режисира биографичния си филм

Искам да предам невероятното пътешествие, казва поп иконата

Млад поет изписа платната на Яхнаджиев със стихове

Явор Янесовски и художникът провокират със среща между поезията, живописта и поколенията

Снежана Макавеева дресира вълк

Младата актриса снима продукция в запустяло родопско село

Срещате се с най-известните български писатели в "Перото"

Литературните понеделници стартират с Теодора Димова

Бьорк се завръща, но в киното

20 години след "Танцьорка в мрака"

Лили пуска лайв албум от НДК

Естрадната звезда зарадва феновете с 18 парчета от концертите й

Пачино и Де Ниро нищят убийството на Гучи

Чудовищен актьорски състав се очертава в бъдещия филм на британеца Ридли Скот

Рут Колева влезе в американското MTV

On My Way е на ротация в престижната медия

Виктория прави музикален лагер в Бургас

Певицата от "Евровизия" събира доказани продуценти и композитори

Тв и Риалити

Издънки

Македонецът от "Фермата" си търси нова работа

Мирослав зарязва строителството след жестока травма

Марта Вачкова се изпокара с Муки заради Стоянка

В историята е намесена дъщерята на актрисата от "Откраднат живот"

Обявиха Папи Ханс за двойник на супермодел

Певецът напомня на един от женските секссимволи на 90-те

Виж още от Издънки

Култура

Юлиан Вергов пак лекар в нов филм

"Пепел върху слънцето" тръгва на 30 октомври

Джим Кери сменя Финикс в продължението на Жокера

Ще играе неговата по-възрастна версия

Звезда от сериала "Братя" стана мис

Искра Донова е малката мис от големия град

Виж още от Култура

Fashionista

Дейвид Бекъм с модна издънка

Футболистът сепояви по чехли и чорапи

Дизайнер променя 6 жени в предаване

На Евгения Борисова ще помагат Миглена Ангелова и Ваня Червенкова

Chanel с модно шоу в замъка Шенонсо

Шоуто Métiers d'Art е в чест на всички майстори от модната къща

Виж още от Fashionista
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.