Задават се поредица от почивни дни по Коледа и Нова година. Хората, които ще оставят домовете си и ще пътуват за страната и чужбина, както и бързащите да напазаруват коледни подаръци за близките си, трябва да знаят, че крадци, апаши и джебчии тъкмо това чакат.

За тях празничната суматоха е "удар в десятката" и я използват максимално. По данни на полицията в празничните дни, особено в столицата, прииждат "джебчийски бригади", гастрольори от цялата страна – Лом, Монтана, Червен бряг, Левски и близките до София населени места. Затова полицията предлага полезни съвети как празнуващите да се предпазят от неприятни изненади.

От МВР напомнят, че най-често плячка по празниците стават оставени в жилищата пари, накити от благороден метал и компактна техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Затова униформените съветват при напускане на дома да не оставят там парите и ценните вещи. Освен това, колкото по-дискретно се изнесем, толкова по-добре. Най-важното е, не съобщавайте във Фейсбук, че ще пътувате, защото ставате потенциална жертва на крадци. И те следят социалните мрежи.

Децата също трябва да бъдат предупредени да си мълчат за предстоящото пътуване да не споделят за него, защото разговорът им може да бъде подочут, а те – проследени.

Полицаите препоръчват за отсъствието ви от дома да знаят само много близки и доверени хора. Би било добре, ако те минават по веднъж на ден през жилището. Така, от една страна, ако има кражба, ще бъде съобщено навреме, а от друга - ако има поставен знак на вратата, крадците ще помислят, че има хора в жилището.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено. При отсъствие за няколко дни трябва грижливо да затворите всички врати и прозорци. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и ако забележат съмнителни лица по стълбите на сградата, да се обадят в полицията.

За да се опазим от крадци, никога не трябва да оставяме ключовете от жилището на леснодостъпни места, например под черджето на вратата.



Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи.

Другата потенциална опасност, която дебне хората, са джебчийките в моловете и големите магазини. Те използват струпването на много хора и незабелязано обират жертвите.

Съветите на униформените е да се пазим от джебчийките и да не оставяме без надзор вещите си.

Носенето на големи суми е абсолютно забранено, но все пак при необходимост нека парите да са разделени на няколко места.

Ако попаднете в навалица, чантите трябва да притискате плътно до тялото отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Не оставяйте портмонето си в джоба на дреха, която закачате на закачалка или мятате на облегалка на стол, съветват полицаите. В никакъв случай не дръжте на едно място пари, документи и джиесеми.

До дебитната карта не слагайте листче с пинкода. Тези, които трудно запомнят числа, нека да си записват кода така, че да не се разбере, ако попадне у хора с лоши намерения. Например, като част от телефонен номер на несъществуващ познат. Плащайте с карти и не носете голяма сума пари в брой.

Лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи, оставени на видно място в автомобили, нерядко са „обект на желание” за практикуващите особен род професии, напомнят още от полицията.

Паркирайте колата си на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

Не оставяйте в автомобила си на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети, съветват още криминалистите.