На 14 април излиза от печат „Небето се завърна“, за който испанската писателка Клара Санчес беше удостоена с награда „Планета”.

„Небето се завърна“ (превод: Венцеслав Николов, 424 стр., цена: 16 лв.) въвежда читателя в живота на Патрисия, привлекателна манекенка, чиято съдба изглежда белязана от успеха. По време на полет в една страховита буря тя се запознава с Вивиана, ясновидка с мек глас и странни навици, която я предупреждава, че близък човек й мисли злото. Малко по-късно в ежедневието на Патрисия започва поредица от необясними професионални и битови злополуки. Те я карат да се стресне и да направи преоценка на съществуването си.

„Небето се завърна“ е обсебващ, изкусно построен разказ за цената на успеха. И за това, как някой, когото си смятал за близък, може да се окаже най-големият ти кошмар.

Клара Санчес е сред най-ярките представители на съвременната испанска литература. Произведенията й се издават в стотици хиляди екземпляри и са преведени в десетки страни по света. През 2000 г. авторката е удостоена с награда Алфагара за романа „Последни новини от рая“. Десетилетие по-късно с „Това, което името ти крие“ тя печели „Надал“, най-престижното литературно отличие на Испания, което се връчва от 1944 г. насам, а сред имената на лауреатите се открояват творци като Мигел Делибес, Кармен Лафорет и Рафаел Санчес Ферлосио. През 2013 година романът „Небето се завърна” се сдоби с голямата награда „Планета” и затвърди популярността на Клара Санчес като майстор на напрегнатия наратив със собствен, уникален почерк.

Българската публика ще има удоволствието да се срещне с писателката на 13-15 май тази година в София и Пловдив. Гостуването се осъществява с любезното съдействие на Институт Сервантес! Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.