Нели Петкова е родена в Карлово. С музика се занимава от 6-годишна. За семейството й любими са народните песни от Странджа и Тракия, които тя изпълнява и днес.

Завършва СМУ "Филип Кутев" в Котел, а после и СУ "Климент Охридски" - музикална педагогика с профил народно пеене. През 2004 г. дебютира в БНР и записва с оркестъра за народна музика четири свои песни. Същата година печели конкурса "Аз пея в Ку-ку бенд" и става част от "Шоуто на Слави". С бенда записва три албума и изнася над 100 концерта. През лятото на 2011 г. се отдава на солова кариера.

- Нели, знаем, че сте потвърдили участие в концерта на Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" през април в "Арена Армеец". С какви чувства ви изпълва срещата с бившите ви колеги?

- Много съм щастлива, че отново ще бъда на една сцена със Слави и „Ку-ку бенд“! С голяма част от колегите ми се чувам често, но нямам търпение да започнат репетициите за концерта и да видя всички накуп. Много ме зарадва обаждането на Слави и личната му покана. Отношенията ни винаги са били отлични.

- Ежедневният ефир е като наркотик, казахте преди време. Познавате ли колегите си, беквокалистките Лили и Грахич?
- Да, познаваме се и съвсем скоро ще пеем заедно на концерта ни.

- Гледате ли певческите риалити шоута у нас? Вярвате ли, че за победителите винаги има бъдеще?
- Когато имам възможност, гледам. Вярвам, че има бъдеще за всеки артист, който има какво да каже чрез музиката си и влага сърцето си във всичко, което прави, без значение дали е спечелил риалити формат.

*Слави Трифонов и Нели в дует

- Като малка не сте знаели добре английски език, но сте се справяли блестящо с имитации на Марая Кери и Селин Дион. Днес виждате ли се като учителка по музика, имате такава диплома?
- Бях много малка, когато чух за пръв път песни на Марая Кери и Селин Дион. Радвам се, че днес вече разбирам какво пеят и мога да усетя смисъла и силата на песните им. Това са огромни имена в световната музика и индиректно съм се учила от тях. Засега не планирам да работя като педагог, въпреки че именно това е висшето ми образование. Когато натрупам още опит и мъдрост, с радост ще ги предам на по-младите от мен.

- Помните ли първия си хонорар?
- Вкъщи открай време се слуша и харесва народна музика. Особен неин почитател беше дядо ми. Веднъж с него пътувахме занякъде във влака. И той реши да ме учи на песента "Снощи се, Стойне, отидох" от нашия, тракийския край. Пътувахме ние във влака от Карлово, купето постепенно се пълнеше с хора, а дядо ме учеше на песента. Тя беше 5-6 куплета дълга. Накрая дойде моментът, в който трябваше да я изпълня - да покажа какво съм научила. Всички решиха, че е много хубаво да слушаш едно детенце как пее народна песен, и ми дадоха пари - това беше и първият ми "хонорар". Явно от малка си вадя прехраната с музика. Майка ми пък, като видя, че седя само край касетофона и пея ли, пея, ме заведе и записа при първата и най-важната ми учителка по народно пеене - Мария Колева. Започнах да се изявявам по фестивали, концерти на празника на училището, на града. От втори-трети клас започнаха и моите изяви по сватби. Беше времето, когато оркестърът беше неотменна част от всяко едно сватбено тържество. И аз бях гвоздеят в програмата на роднинските сватби - качваха ме на една маса, казвах "Хороводна две четвърти в ре минор" и пеех. Така си заработих и следващите, по-солидни хонорари. А в 7-и клас отидох в музикалното училище в Котел с немалък сценичен опит.

- Имате и други скрити таланти - имитирате успешно Кристина Димитрова, Анастасия Мозер, Петър Стоянов. Имате ли отношение към театъра, коя е последната постановка, която ви впечатли?

- Така се забавлявахме в ученическите ми години. Много обичам театъра и киното. Последно гледах "Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла" с прекрасните Мариела Топалова, Елена Петрова и Иван Радоев. Много въздействащо и емоционално представление.

- Впечатляваща е срещата с кумира ви Майкъл Болтън. Изпратихте ли му запис на песента "Калиманко Денко"?
- Не съм, но се надявам някой ден отново да се срещнем и да я изпълня специално за него.

- Разкажете за срещата с него.
- За 7 години в шоуто съм се срещала и пяла с кого ли не. Всеки ден ти гостува някаква знаменитост - днес Найджъл Кенеди, утре "Скорпиънс", вдругиден пък "Бони Ем". Но една от срещите, които приех много лично и за които никога не съм си представяла, че ще се случат, е с Майкъл Болтън. Много го харесвам, знам всичките му песни, плакала съм на тях. Отивам аз на работа един ден и Слави казва, че след няколко дни ще ни гостува Майкъл Болтън, който идва за концерт в НДК. Трябваше да пеем с него беквокали за песента When a Man Loves A Woman. Вечерта обаче казаха - той е много изморен, закъснял му е полетът, няма да пее. Ще има само интервю. Оказа се, че аз трябва да изпълня една негова песен. Имах много малко време да се подготвя. Когато той влезе в студиото, на мен ми омекнаха краката, направо забравих как се казвам. Сърцето ми биеше три пъти по-бързо. Дойде моментът, в който трябваше да го поздравя с неговата песен. Той изказа възхищението си и аз съвсем забравих къде се намирам. Изпълних му и част от нашата народна песен "Калиманко Денко". Това съвсем го впечатли, след шоуто той дойде зад кулисите да си говорим, разпитваше ме за песента, искаше да му я изпратим на запис, а после каза на мениджъра си да ни даде места на първия ред, в оркестрината, за концерта на другия ден. И когато на сцената в НДК стигна до How I Am I Supposed to Live Without You - онази негова песен, която бях изпяла в шоуто, той ме посочи с микрофона от сцената. Седмица след това сън не ме ловеше. По-късно осъзнах, че тази възможност - да бъда на сцена и всеки ден да се срещам с такива артисти, е най-невероятното нещо, което ми се е случило в живота.

- Блестяща народна певица сте. На какво друго бихте заложили като експеримент в стиловете (рап, попфолк)?
- Благодаря за комплимента! Не си поставям ограничения в стилово отношение. Искам да направя песен, с която да изненадам и себе си.

- Сега как минава един ваш ден?
- Когато имам концерт, от сутринта съм фокусирана върху представянето си. Във всички останали дни имам относително повтарящ се график - работа по някой проект, срещи, спорт и когато има повод и време, се забавлявам с приятели.

- Преди време "Цветове" стана химн на жените, които изоставят мъжете си без обяснения, само с цитат от вашата песен. Има ли автобиографизъм в текста?
- Надявам се да не ги изоставят заради песента (смее се). Автор на текста на "Цветове" е Теньо Гогов. Не знам дали е "по истински случай", но е факт, че емоциите при нас, жените, винаги са силни и влияят на цялата ни същност. Във всеки нов етап от живота си всяка жена съзнателно или не променя и нещо във визията си.

- Има ли мъж до вас, щастлива ли сте в личния живот?
- Да, има. Щастлива съм, че имам такъв човек до себе си. Пожелавам на всеки да открие човека, който го кара да се чувства искрено и взаимно обичан.

- Освен че пуснахте в прекрасен съвременен аранжимент "Море пиле, славей пиле", какво ново ви предстои?
- "Море пиле, славей пиле" е една от любимите ми народни песни. Аранжиментът е на Христина Белева и Петър Миланов, двама невероятни музиканти и мои много добри приятели. Сигурна съм, че пак ще работим заедно. Сега подготвям още песни. В момента работя по едно свежо парче с Декстър и се надявам скоро да го представим.