Крадена песен скара фолкклорната прима Гуна Иванова и по-младата й колежка Нелина. Двете певици се обвиняват една друга за правата на баладата „Българийо, ти, майко свята“, а наскоро, на последното издание на „Пирин фолк“, стана ясно, че част от мелодията е изкопирана от „Месечинко, чакай“, която Тончо Русев написа за Роси Кирилова 20 г. по-рано, пише „Телеграф“.

На 30 октомври Пиринския славей ще празнува половин век на сцената в зала 1 на НДК и е озаглавила юбилейния си концерт на въпросната песен. „Нелина посегна и записа „Българийо, майчице свята“, въпреки че правата за текста и музиката са у мен. Тя обаче не живее с България в сърцето си, на нея целта й е комерсиална. Чула ме, че съм изпяла 100 пъти „Българийо, ти, майко свята“ на един българин в Лондон, и решила, че и тя може да я яхне. Буквално един българин там си я поиска 12 пъти и на 13-ия му казах, че хората накрая ще ме намразят“, споделя Гуна.

Най-после Нелина показа бащата на детето си

Думите й жегнаха блондинката, както и нейните издатели от „Пайнер“. От тях научаваме, че са уредили документално правата за песента с дъщерята на покойната Соня Балевска, която се води автор на музиката – Виолета Стилиану, и с текстописеца Веселин Маринов – Змея. „Дори самата Гуна Иванова, предвид възрастта си (70 г.), да не знае, то продуцентите й са наясно, че певица от ранга на Нелина, а и музикална компания „Пайнер“, не би си позволила да запише, да заснеме и да предложи продукт с неуредени авторски права.

„Логичния отговор на въпроса защо скандалът се провокира едва сега явно се крие в стремежа за малко повече медиен шум в навечерието на юбилейния й концерт“, пише още в писмото на „Пайнер“.