Годините, в които Нешка Робева води Националния отбор, ще се запомнят като „Златният век” на българската школа, а нейните европейски и световни шампионки – като „Златните момичета на България”.

Миналата седмица се развихри грандиозен скандал между Нешка и нейните “златни момичета” Лили Игнатова и Илияна Раева, вече мастити треньорки. Специално за “ШОУ” Робева се съгласи да разкаже за какво точно става дума.

- Защо Лили Игнатова напусна клуб “Левски” с гръм и трясък заедно с националните състезателки, които тренира? Какво се случи?

- Лили Игнатова не е в „Левски”. Тя работи в Българския спортен тотализатор. Поканих я, като я помолих да не напуска работата си. Тя постави определени финансови условия, аз като бъдещ работодател - също. След като изтече изпитателният срок, който двете бяхме приели, отказах да я назнача, защото преценявам, че начинът, по който работи, не може да доведе до желаните резултати.

- С нещо ви ядоса?

- Не ме е ядосала. По-скоро ме разочарова.

- Казахте, че сте погнусена, от какво?

- Това бе емоционална реакция от моя страна. Бях изненадана от информацията, пусната по БТА. От това, че Лили и майката на състезателката Габриела Кирова са се обаждали във федерацията да търсят подкрепа или нещо подобно. От това, че федерацията използва случая и развихри скандал там, където го няма. И то преди европейско първенство! Има просто решение на въпроса. Майките и децата желаят да налагат правила, харесват си треньор – прекрасно. Оттук нататък няма място за драми и измислени скандали, от плискане на кофа помия по удобния грешник. Взимат си децата, финансират подготовката им и нещата приключват. Така постъпват в целия свят при развития и не дотам развит капитализъм. А що се отнася до двете национални състезателки – те имат право да тренират на базата на националния отбор и Гигова и Раева да не се правят на благодетелки. Да поемат отговорността така, както ние сме я поемали навремето. Един клуб има своята клубна политика и задачи. Националният отбор и неговото ръководство би трябвало да отговарят за тези, които са избрали за национални състезателки.

- Значи федерацията по художествена гимнастика в лицето на Мария Гигова и Илияна Раева създаде този скандал?

- Да, тя го създаде и хвърли в публичното пространство. Малко калчица по Нешка Робева - какво по-хубаво от това. А пък Илияна Раева обича да е интересна...

- Ще поискате ли да се върне финансовата проверка във федерацията, която твърдите, че Весела Лечева е спряла?

- Определено. Особено след изявлението на Весела. Бях се отказала. Уморих се. Но сега съм длъжна да възобновя нещата и да ги доведа до край.

- Все пак какво кара Илияна Раева да казва, че “лъжата ви е начин на живот”?

- Сигурно, сигурно е така... щом Илияна го казва. Особено когато преповтаря мои думи, нееднократно изричани по неин и на Гигова адрес.

- Раева ви упреква, че не сте занесли едно цвете за децата, когато заминавали на Европейското?

- Недейте - ще ме разплачете! Аз наистина съм баба, ама чак пък толкоз, да нося на децата цветя...

- Казва също: „Момичетата напускат клуба на Нешка Робева”. И още: „Робева ме моли да не взимам нейни състезателки”…

- В това има истина. И не. Не знам състезател, останал в клуба си до пенсия. Другото са неловки внушения. Има една истина. Силвия Митева например отиде в клуб „Илиана” с мотива, че там ще й плащат. Не стана така. След години мачкане и отричане родителите й се страхуват, че Илияна може да я замени за Олимпиадата със своя състезателка. Все пак, когато се говори за конфликт на интереси, трябва случаят да се разгледа доста по-внимателно...

- Вярно ли е, че майките на момичетата не искат вие да ги тренирате?

- Ами аз не ги тренирам, не съм ги тренирала и няма да се върна като треньор в гимнастиката. Така че защо е този колективен плач?! В момента работя по 3-4 часа, но то е съвсем друго. Радвам се и децата, с които сме заедно, надявам се - също. Поне така казват. Майките им - също.

- Раева ви нарича “много успешен продукт на своето време”, едва ли не човек от миналото, с остарели схващания за художествената гимнастика…

- Така е. Аз съм от онова време, дето вярвахме, че можем да победим света, и го доказвахме. А иначе от по-друго време знам, че който е роден да пълзи, не може да лети.

- Да не би да се ревнувате като треньорки с Раева и Игнатова?

- Защо? Не. Обратното. Искам да им внуша, че можем. България може отново да бъде шампион. Трябва им малко повече вяра, много по-малко самочувствие… Много по-голямо желание за развитие.

- Какво бихте казали сега на Мария Гигова?

- Каквото имам да й казвам, ще го направя след европейското първенство и не в пресата.

- Признавате, че смирението е трудна работа за вас, че сте огън и жупел. Има ли изход от тази ситуация?

- По всичко се вижда, че няма.

- Дори във „ВИП данс” преди време избухна фамозен скандал между вас и Сашка Васева, не беше измислен от сценаристите, нали?

- Не съм се включвала в скандал със Сашка. Не харесвам чалга, не одобрявам поведението спрямо колегите й.

- Ако позволите, да сменим темата. Наскоро гръмко арестуваха “медузата” Борислав Гуцанов във Варна. Говори се, че сте му кумували заедно с Александър Лилов. Що за човек е той, вярвате ли му?

- Познавам Борето от 1987 г., когато беше първи курс студент във Военноморското училище. През цялото си свободно време висеше до мен в залата преди Световното първенство във Варна. Беше ми като син. Не съм му кума, но това има ли някакво значение? Що за човек е Борислав Гуцанов би трябвало да кажат хората, с които той живее и работи. Когато се е обръщал за съвет към мен, съм се опитвала да го дам. Когато съм се обръщала за помощ към него, съм я получавала според възможностите му. Сега е следствен, надявам се на справедливо разследване и процес.

- А вярно ли е, че сте източила столичната “Топлофикация” чрез трупата си по време на Вальо Топлото?

- Ако Илияна твърди такова нещо, нека сезира прокуратурата. Нямам нищо против.

- Какъв съвет бихте дали на премиера Бойко Борисов в кризата? И двамата сте спортисти…

- Няма нищо общо! Той е отговорен за държавата - аз само за един клуб и едно шоу. А и той има толкова много съветници, само аз му липсвам.

- Къде живеете, с какви пари се справяте в кризата? Изключила сте си била парното през зимата, храните се с консерви...

- Живея сама, слава Богу. Изключих парното, защото от целодневната си работа в студената зала не понасям топлина. Ям консерви, защото ме мързи да готвя. Имам достатъчно, за да живея нормално.

- Как са дъщерята, зетят, внучката Рада, помагате ли им?

- Радвам се на внучката си. Страхотна е. Дъщеря ми има професия, помагам, разбира се, когато ме помолят. Обичам я и се чувствам виновна, че никога не успях да бъда всеотдайната майка за нея.

Едно интервю на Валерия Калчева / БЛИЦ