Българското издание на „Неща, които падат от небето“ вече е факт – един приказен, изящно построен роман, за който финландската писателка Селя Ахава спечели Наградата за литература на Европейския съюз!

„Неща, които падат от небето“ (превод: Росица Цветанова, 256 стр., цена: 16 лв.) разказва историята на едно момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето.

От друга страна лелята на момичето два пъти печели джакпот от лотарията - причините за „двойния” късмет са непроницаеми за нея и тя започва да си пише с един рибар от Шотландия, четири пъти удрян от мълния. Заедно обсъждат връхлетелите ги събития, опитвайки се да намерят някакъв по-висш смисъл, като че ли само така биха могли да продължат нормалния си живот...

„Неща, които падат от небето“ е метафоричен разказ за хода на времето, за болката от загубата и израстването, за необяснимата реалност и приумиците на случая. Авторката елегантно съчетава тривиалното и абсурдното, красотата и жестокостта, за да поведе читателя към една отворена и все пак окончателна развръзка.

Родена през 1974 г., финландската писателка Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радиото и телевизията, както и за филмови проекти. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, получава наградата за литература на ЕС и е номинирана за престижния приз „Финландия“. Удостоена е и с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.