Невероятният Nigel Kennedy ще посети страната ни с новия си вълнуващ проект, в който ще се насладим на неговия прочит на легендарния Jimi Hendrix.

Това ще се случи на 10 май в зала 1 на НДК, а началото на шоуто е 20 часа.

Билетите за концерта на Nigel Kennedy на 10 май в зала 1 на НДК са в продажба в мрежата на Еventim (www.eventim.bg), магазинитe Office 1 Superstore, Telenor, OMV, Picadilly от днес, 20 януари. Цените са от 55 до 110 лева, в зависимост от местоположението в залата.

Опитът на Nigel Kennedy варира от класическата музика (интерпретациите му на Концерт за цигулка на Elgar, Четирите Сезона на Vivaldi, Концерт за цигулка на Beethoven и др. му донесоха световна слава) до колаборации със съвременни музиканти от ранга на Stefan Grappelli, Kate Bush, Robert Plant, Paul McCartney, Talk Talk.

От началото на кариерата му има един композитор, към който се връща непрестанно и това е Jimi Hendrix: “Това, което ме привлича към него, е изключително широкия мироглед, който Jimi е имал. Това се отразява многостранно; той е бил винаги внимателен и никого не е наранявал, което струи от музиката му. В композициите му има много влияния: от рок, блус и келтска музика до транс и експериментални стилове. Може би затова ми се струва толкова естествено да изследвам музиката на Jimi Hendrix – аз самият съм свързан с много подобни стилове. Особено много ме вълнува трансцеденталната, психаделична страна в музиката на Jimi”.

Маестро Kennedy работи с нови музиканти от различни страни: Doug Boyle (който често заема мястото на Jimmy Page и работи с Robert Plant), Julian Buschberger (невероятен 18-годишен гениален китарист), Orphy Robinson (уникален вибрафонист - един от основателите на The Jazz Warriors), Tomasz Kupiec и Adam Czerwinski (едни от водещите европейски ритъм скеция музиканти от бандата Jarek Smietana).

Ден преди срещата на българската публика с Nigel Kennedy - на 9 май, световно-известният цигулар ще присъства на откриването на изложбата на своя приятел - художника Румен Рачев в галерия Нюанс. Приятелството между двамата артисти започва през 1995 година, а творческата им колаборация - през 2000 година, когато Кенеди кани Рачев за направата на графичното оформление и дизайн на албума си “Kennedy plays Bach”, отличен с престижната British Classic Award.

Експозицията от живопис и рисунки в галерия Нюанс ще представи нови творби на художника Румен Рачев, в които звучи градският джаз. Характерният нео-импресионизъм в комбинация с поп-арт и абстрактни елементи продължава тематиката на автора в малко по-различен дискурс. Урбанизмът в работите на Рачев засяга смисъла на взаимоотношенията между човек, пространство, архитектура и природа.