Водещият на новините по Нова телевизия Николай Дойнов загуби татко си, научи „Уикенд” от негови колеги. Известният професор историк Стефан Дойнов издъхнал на 85 години, след като дълги години живеел втори живот. През 80-те години на миналия век той преживял тежък инфаркт и последвала кома. Като по чудо именитият професор оцелял, а лекарите приемали това като медицинско чудо.

„Често си задавам въпроса: как живях и какво направих? С постигнатото от мен през годините разбрах, че съм направил добри неща. Но много от мечтите си, много от нещата, които мислех да направя, не успях да свърша”, правел си равносметка в залеза на своя живот именитият историк.

Проф. Дойнов има наистина бляскава кариера. Завършил е история в Софийския университет. Работил е като учител в Априловската и Вечерната гимназия в Габрово, както и като музеен работник в Исторически музей Габрово. От 1981 г. е старши научен сътрудник в Института по история при БАН. През 1993-1997 г. е началник на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1997 г. е ст.н.с. І ст. (професор) в Института по история – БАН. Преподавал е в Софийския университет. Професорът е автор на много книги и публикации, като с най-голям успех са тези за Руско-турските войни, участието на българските чети във войните, изследванията му за Васил Левски и историята на Габрово.

Професорът е бил близък приятел с покойния президент Желю Желев още в дисидентските му години. Семействата другарували, а децата им израснали заедно. Ники играел на криеница и други детски игри със Станка, която била с 2 години по-голяма от него. И до днес тя си спомяла как на всеки негов рожден ден на 2 юни, винаги имало торта с ягоди. Тогава бъдещата тв звезда бил обсебен от самолетите и мъкнел цялата детска тайфа да ядат сладолед и да гледат как излитат и кацат машините на летището. Заради родителите на Ники, в дома им се събирали изтъкнати интелектуалци. Майка му била психолог и често им гостували интересни личности, пише Уикенд.

Един ден, когато Ники бил на 7 години, се случила трагедия с баща му. Проф. Дойнов получил много тежък инфаркт и изпаднал в клинична смърт. Лекарите едва успели да го спасят. Ники и брат му преживели много тежко премеждието, което оставило отпечатък върху тях за цял живот.