Разследването за зверската верижна катастрофа, в която пострада и ръката на вратаря Ники Михайлов, приключва до края на август.

Това съобщиха пред "България Днес“ разследващи. Установен е виновен за сблъсъка, който ще бъде изправен пред съда и може да отнесе наказание от 6 години лишаване от свобода.

Toва е водачът на втория автомобил, който се е забил в самокатастрофиралия "Опел".

Инцидентът става на входа на магистрала "Тракия" малко преди София около 5,30 часа на 18 май миналата година.

Немското возило се удря в лявата мантинела с 90 км/ч, завърта се и застава на средната лента. Фаровете изгасват след удара. В колата пътуват мъж, който загива по време на катастрофата, майка му и съпругата му.

Водачът шофирал цяла нощ от Бургас към болницата в София, където трябвало да заведе жена си за химиотерапия.

Предполага се, че за секунди е заспал на волана. В тъмното втори автомобил, движещ се с несъобразена скорост, се забива в опела.

"Беше изключително трудно да установим кога е настъпила смъртта - след удара в мантинелата или след удара на втората кола, която се нанизва в първата. Направени бяха три експертизи, вещите лица и медиците бяха изтощени до краен предел. Делото е много сложно и до голяма степен съдът ще вземе окончателното решение, но обвинителен акт за втория шофьор ще има", разкри пред "България Днес" наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура Росица Слабакова.

Майката на загиналия твърди, че преди удара на втората кола синът й е бил жив и казал: "Излезте от колата". На базата на тези твърдения и експертизите вторият водач най-вероятно ще бъде обвинен в независимо съпричиняване на смърт на пътя. Грозят го 6 години затвор.

При инцидента със счупени ребра са майката и съпругата на първия водач и пътник от втората кола.
Първите два автомобила задръстват две от платната на "Тракия".

В мрака водач на турски ТИР не успява да ги види навреме и се врязва в тях. Минути след това в тях се нанизва микробус, а в него - служебният джип "Ленд Роувър" на шефа на БФС Борислав Михайлов. Вътре пътуват трима души - шофьорът Георги, мъж на име Здравко и Ники Михайлов.

Връщат се от чалготека в Пловдив, където им припявала фолкфурията Преслава. По време на инцидента футболистът спял и се събудил от сблъсъка. Пръстите на ръката му били ранени.

"Ники Михайов няма никакво участие в причиняването на инцидента. Той се появява на мястото в последния момент, минути след като катастрофата и смъртта на единия участник са били вече факт. Михайлов е разпитван още тогава от разследващ полицай", категорични са ченгетата.

Въпреки това вратарят ще се яви и в заседателната зала като свидетел по делото. Той ще трябва да отговаря на въпросите на прокурорите и съдиите, за да се провери дали те съответстват на показанията му пред полицията.

Първоначално участието на футболиста в тежкия инцидент бе скрито от полицията. След вдигнатия от медиите шум се оказа, че името на Михайлов не фигурира в протоколите на КАТ и Магистрална полиция след инцидента.

Това станало, тъй като катаджиите, които били на място, разпитвали пътниците от предните коли и видели отдалече двама души до колата на БФС, но не разпознали вратаря.

Внезапно покрай мястото на катастрофата минал негов познат, качил го в аудито си и го откарал веднага към болницата. Заради това се появиха спекулации, че Михайлов може да е шофирал джипа на БФС и дори да е умишлено прикрит от органите на реда заради предстоящ трансфер.

Скандалните интерпретации наложиха незабавна проверка от специална комисия. Експертите заключиха, че по случая няма умишлено скрита информация, защото никой от присъствалите МВР служители не видял национала.