„Никога повече гладни!“ разбива всички митове за отслабването

29 юни 2016 | 16:42
Прочетена
1021
 

На 1 юли излиза от печат една брилянтна книга, която разбива всички митове за отслабването и представя радикално нов план за подобряване на здравето и личното самочувствие.

„Никога повече гладни“ (превод: Надя Баева, 392 стр., цена: 20 лв.) преобръща с главата надолу традиционните диети, като предлага програма в три фази, която игнорира броенето на калориите в чинията. Това е хранителен режим без лишения, съчетаващ вкусната и питателна храна с адекватното телесно тегло. Чрез използване на правилните комбинации от храни (както и други техники за подкрепа, свързани с понижаване на стреса, с подобряване на съня и с приятни физически натоварвания) този подход препрограмира мастните клетки, за да освободи складираните в тях калории. А иначе д-р Лудуиг не се смущава да подчертае един всеизвестен факт: компаниите от хранително-вкусовата промишленост в САЩ и техните застъпнически кръгове харчат десетки милиони долари годишно за политически дарения, лобиране и други подобни дейности, като в замяна печелят огромно влияние върху политиката, свързана с храните, и подронват стандартите за здравословно хранене.

Доктор по медицина и доктор на философските науки, Дейвид Лудуиг е практикуващ ендокринолог и изследовател в Бостънската детска болница, професор по педиатрия в Медицинския институт към Харвард и професор по хранене в Института за обществено здраве към Харвард. Описван от списание „Тайм“ като „воин срещу затлъстяването“, д-р Лудуиг има многобройни изяви в „Ню Йорк Таймс“ и по американските телевизионни канали. В продължение на повече от две десетилетия той е в предните редици на изследванията, свързани с контрол на телесното тегло.

Дейвид Лудуиг - „Никога повече гладни!“

ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ВЪРХУ МАСТНИТЕ КЛЕТКИ

Точно както храната е нещо много повече от калории и хранителни вещества, нужни за оцеляването, мастните клетки представляват много повече от пасивни депа за складиране на излишни калории. Тези клетки приемат или освобождават калории само когато са инструктирани посредством външни сигнали да го направят – и главният контрольор е инсулинът. Прекалено много инсулин предизвиква натрупване на килограми, докато прекалено малко е причината за загубата им. Ако разсъждаваме за затлъстяването като за смущение, включващо мастните клетки, пред нас изниква коренно различна картина:
Не преяждането ни прави дебели. Процесът на надебеляване ни кара да преяждаме.
С други думи, гладът и преяждането са последствия от скрит проблем. Макар това допускане да звучи радикално, помислете какво се случва по време на бременност. Плодът не расте, защото майката яде повече; тя яде повече, защото той расте. При бременността това е нормално и здравословно. При затлъстяването – не.
Как и защо се случва така? При много хора нещо е накарало мастните клетки да засмукват от кръвта и да складират прекалено много калории. В резултат на това остават по-малко калории, които да произвеждат енергията, нужна на организма. Мозъкът регистрира проблем и активира реакция срещу гладуване, в това число мерки за повишаване на калорийния прием (глад) и съхраняване на енергията (забавен метаболизъм). Изяждането на по-голямо количество разрешава тази „енергийна криза“, но също така ускорява трупането на килограми. Ограничаването на количеството храна временно спира процеса на напълняване, но неизменно засилва глада и още повече забавя метаболизма.
Един очевиден причинител на проблема са рафинираните въглехидрати – хлябът, зърнените закуски, бисквитите, чипсът, кейковете, курабиите, бонбоните и сладките напитки, които запълват храненето ни от началото на нискомаслената ера. Всичко, съдържащо предимно обработени зърнени храни, картофени продукти или концентрирани захари, се усвоява бързо, повишава до крайност нивата на инсулин и програмира мастните клетки да се запасяват с калории. Но рафинираните въглехидрати не са единственият проблем. Други аспекти на храненето ни със силно застъпени обработени продукти и елементи на съвременния начин на живот – в това число стрес, лишаване от сън и липса на движение – са наложили на мастните клетки ускорен режим на презапасяване.
За щастие, тези негативни ефекти са обратими!

ВЪРНЕТЕ СИ КОНТРОЛА

Общоприетият подход за калориен баланс се проваля, защото се фокусира върху погрешна цел. Фундаменталният проблем не е приемът на прекалено калорични храни; проблемът е прекалено малкото калории на правилното място – циркулиращи в кръвта и достъпни за незабавна употреба. Рафинираните въглехидрати действат свръхстимулиращо на мастните клетки и ги тласкат съм състояние на истерия. Те стават лакоми и консумират повече от полагащия им се дял калории. Докато мастните клетки пируват, останалата част от организма гладува. Също като непокорни деца с отстъпчиви родители въпросните клетки са главни действащи лица в шоуто и въдворяват хаос в метаболизма. При тези условия ние ставаме подчертано безсилни. Естествено, че можем да ограничим количеството храна за известно време. Но по-нататъшно редуциране на калории, достъпни за организма, влошава нещата. Не след дълго тялото ни се опълчва срещу насилственото лишаване. Нещата не опират толкова до воля, колкото до биология и време. В крайна сметка се поддаваме и се натъпкваме обикновено с неправилните храни, като така подхранваме порочния кръг на пълнеене. Традиционният подход, диетата с ограничаване на калории, цели да ги принуди да напуснат мастните клетки, така че да свалим килограми – но в тази битка мастните клетки имат надмощие. Преди да се стигне до свиването им, организмът трябва да страда. Съзнанието ни може да казва „яж по-малко“, но метаболизмът отвръща „НЕ!“ – битка, която съзнанието рядко печели.
Решението е да сключим примирие с мастните си клетки, да им помогнем да се успокоят и да ги убедим да сътрудничат на останалата част от организма. Начинът да постигнем това е като променим какво ядем, а не колко. Ето най-обща стратегия.

1. Изключете реакцията за гладуване, като хапвате, когато сте гладни и докато не се заситите напълно.
2. Обуздайте мастните си клетки с хранителен режим, който понижава нивата на инсулина, намалява възпалението (брат близнак на инсулина във вършенето на бели) и пренасочва калории към останалата част от тялото.
3. Следвайте опростен начин на живот, съсредоточен върху приятни физически занимания, сън и овладяване на стреса, за да подобрите метаболизма и да поддържате трайна промяна в поведението си.

Мислете за този план като за обучение в покорство на мастните клетки. Във Втора част ще ви покажа стъпка по стъпка как да го постигнете .

СПЕЧЕЛЕТЕ, ДОКАТО ГУБИТЕ

Много хора свързват думата „диета“ със страдание и има защо. Повечето диети изскват огромни жертви в настоящето (лишаване от храна, гладуване) в замяна на обещание за абстрактни облаги в, както изглежда, далечен момент в бъдещето (да сме слаби, да избегнем разболяване от диабет). Това е рецепта за провал. Може да се захванем с диета с най-добри намерения, но скоро се поддаваме на пристъпи на глад, ако жертвите ни не бъдат възнаградени. В човешката природа е.
Изход от вечното гладуване във Втора част цели да постави науката за метаболизма на ваша страна и като направи това, да осигури максимални облаги с минимални усилия. Ако онова, което ядем, действа позитивно на метаболизма ни, ползите идват незабавно, дори преди да сме свалили половин килограм – изпитваме по-слабо чувство на глад, по-малко пристъпи на лакомия, по-дълготрайна ситост, повишена енергичност и по-стабилно настроение. Все едно най-накрая сте прехвърлили велосипеда си на точната скорост. Изведнъж се движите много по-бързо и с по-малко усилия. По този начин радостта от живота е по-голяма дори докато трае процесът на сваляне на излишното тегло.
Може да се чудите как е възможно на някого да му доставя удоволствие да пази диета за отслабване. Не е ли проблемът именно там, че твърде често се поддаваме на изкушението и не можем да се въздържим от вкусна храна? Защо бихме преяждали, ако не беше толкова приятно?
Разбира се, вършим какво ли не заради мъничко наслада сега на цената на дългосрочно страдание по-късно. Такова е естеството на пристрастяването. За повечето хора храненето включва преминаването от състояние на неприятен глад към некомфортна запълненост. В тази ситуация на крайностите обработените храни може да доставят няколко минути наслада, но скоро нещата тръгват надолу с негативни ефекти върху физическото и психическото ни състояние. Хубавото е, че за разлика от много класически пристрастености можем да се освободим бързо от този порочен кръг и да увеличим цялостната наслада дори докато сваляме килограми. Когато се чувстваме заситени с вкусна удовлетворяваща храна, не остава много място за друго.

СЕНЗАЦИОННО СРЕЩУ СТАБИЛНО СВАЛЯНЕ НА КИЛОГРАМИ

Все по-често популярните диети обещават невиждано вталяване. В повечето случаи не отговарят на очакванията. Но дори да се получи, каква е ползата да махнете 6 килограма за 10 дни, ако гладувате, чувствате умора и ви е трудно да поддържате новото си тегло? Тези диети също така може да окажат отрицателен психологически ефект. Много от нас в известен смисъл са отчуждени от тялото си и са се научили да омаловажават сигналите му за обратна връзка, които осигуряват информация за състоянието на организма с критично значение. Диетите, базирани на ограничаване на калориите, изискват от вас да пренебрегвате подобни сигнали – глад, – като прилагате всевъзможни поведенчески трикове, за да го постигнете. Пийте много вода, обадете се на приятел, отидете на разходка – каквото и да е, само и само да отвлечете вниманието си от глада. Или сервирайте храната си в по-малки чинии, та да вярвате, че сте изяли повече, отколкото в действителност. Проблемът е, че тази стратегия още повече засилва загубата на връзката съзнание–тяло.
В действителност сме предали контрола върху телата си на „експертите“. Но никой автор на книги с диети няма как да знае какво ниво на калориен прием е правилното за всеки. Потребностите на хората варират в зависимост от възраст, размери, ниво на физическа активност и индивидуални различия в метаболизма. И някои хора, може би по генетични причини, просто не могат да понесат бърза загуба на тегло.
Целта на Изход от вечното гладуване е да подейства отвътре навън, да създаде вътрешни условия загубата на тегло да настъпи естествено. Следвайте плана за хранене, яжте, когато сте гладни, и спрете, щом се заситите, но преди стомасите ви да станат неприятно претъпкани. По този начин организмът ви ще открие подходящата за вас скорост за загуба на килограми – един или малко повече от един килограм седмично за някои хора, може би едва двеста грама на седмица за други. Но без лишения или глад тези резултати ще бъдат прогресивни и устойчиви.
С екипа ми проведохме 16-седмичен пилотен тест на Изход от вечното гладуване с 237 жени, сред които 137 служителки на Бостънската детска болница и 100 души, отговорили на обява, пусната в национално здравно издание. В добавка към загубата на тегло участничките непрестанно докладваха за други облаги, които предричаха дългосрочен успех, в това число:

● Намаляване на глада
● По-дълготрайна ситост след хранене
● Отлично удовлетворение от храната
● Повишено ниво на енергичност
● По-стабилно настроение
● Цялостно подобрена физическа форма
● По-малко усложнения, свързани с теглото.

НАСТРОЙКАТА, ПЪРВИ СТЪПКИ

Най-общо погледнато тази диета – като всички други – не е напълно доказана. Пилотният проект не включваше контролна група и не беше замислен като научно изследване. Няма как да сме сигурни дали резултатите ще важат за широката общественост. Но идеите, представени в тази книга, са връхната точка от едновековни проучвания, оспорващи модела на калорийния баланс при затлъстяването, и представят фундаментално различен начин, по който да разберем защо трупаме килограми и какво бихме могли да направим по въпроса. За онези от вас с научен уклон съм включил стотици подкрепящи проучвания, направени от различни научни екипи.
Централната концепция на Изход от вечното гладуване е, че макар ограничаването на калориите да води до намаляване теглото ни в краткосрочен план, организмът се съпротивлява, като усилва глада и забавя метаболизма. Рано или късно се поддаваме и килограмите ни обикновено отскачат обратно нагоре като пълен с въздух балон, тикан в кофа с вода. В контраст с това, като подобрим качеството на консумираната храна, ще пренастроим мастните клетки да складират по-малко калории и ефектът ще бъде понижаване на „зададената точка на телесно тегло“. В резултат отслабването се случва естествено, също както би се случило с балона, ако бъде източена водата от кофата, където той плува.
Базирам тази книга на двайсет години опит като лекар и изследовател в Харвардския медицински институт. В този период съм прегледал десетки изследвания, свързани с диети, написал съм над сто рецензирани научни статии и под грижите ми са били хиляди пациенти, водещи битка с килограмите. Убеден съм в силата на този метод и вярвам, че ще ви помогне да свалите килограми, да се чувствате по-добре, да избегнете диабет тип 2 и други хронични заболявания и да подобрите цялостното качество на живота си – без страданието, което е така типично за общоприетите диети.
Историите, които ще прочетете, за хора, следващи тази програма, са истински и отразяват автентичните им преживявания. Пилотните участници предоставиха историите си безплатно и не са получавали финансови компенсации.
Сега ви призовавам да забравите за калориите, да се съсредоточите върху качеството на храната и да отсъдите сами дали тази програма действа при вас.

Свързани новини

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Мис Плеймейт само по торта

Михаела Тодорова стана на 22 години

Яна Димитрова показа секси форми

Мъжът й избухна, но не от ревност

Сузанита си показа дупето

Социалните погнаха родителите й

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Само бащата на Графа остана жив от "Спешен случай"

След майката на Влади Ампов, сега си отиде и Донко Аврамов

Вики от "Мастило" пусна детски книжки

Маргаритка стартира заедно с издателство „Сиела“ нова инициатива, посветена на най-важните „Полезни навици“

Поли Генова и Флорина Иванова четат детски книжки

Записването за „Национална седмица на детската книга“ започна

Асен Блатечки предава онлайн

Спектакълът ще играе виртуално в спектакъла "Кожа и небе"

Ген. Мутафчийски поведе карнавала в Габрово

Първият онлайн карнавал в света събра над 90 000 зрители

Ето как Стефан Вълдобрев ще отбележи юбилея си

Актьорът и певец празнува 50 с книга

Павел и Венци с най-българското си парче

Вплетоха откъс от "Кога зашумят шумите"

Теди Москов режисира глупаци

Режисьорът е в творчески вихър по време на пандемията

Първият в света карнавал в изолация ще е в Габрово

Генерал Мутафчийски ще бъде в града, за да види спазват ли се мерките срещу Covid-19

"Аватар" с още две части

Следващият ще излезе през декември 2021

Победителят в Евровизия хвали Виктория

Дънкан Лорънс поздрави българката

Малин Кръстев пише сценарий за филм с Геро и Бахаров

Точно на юбилея ни светът отново се промени, заяви Малинко

Ето пред кого се поклони Руслан Мъйнов

Любимият актьор пусна нова песен

Тв и Риалити

Катето Евро не спира да хвали снахата

"С Таня на море е най-добре", категорична е актрисата

Евгени Минчев и Люси Иларионов се сдушиха

Ето кой режисира светския лъв

Жана Бергендорф даде пари за децата на Милен Цветков

Певицата е сред най-щедрите дарители

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Кобилкина: Нямам добър вкус

Сексоложката си нае стилист, за да я облича

Ето как отслабва Мариана Попова

Веселин Плачков бесен на измамник

Тита развя екстеншъни

Певицата с нова визия

Виж още от Издънки

Култура

Само бащата на Графа остана жив от "Спешен случай"

След майката на Влади Ампов, сега си отиде и Донко Аврамов

Вики от "Мастило" пусна детски книжки

Маргаритка стартира заедно с издателство „Сиела“ нова инициатива, посветена на най-важните „Полезни навици“

Поли Генова и Флорина Иванова четат детски книжки

Записването за „Национална седмица на детската книга“ започна

Виж още от Култура

Fashionista

Защо Наоми Кембъл благодари на Линда Еванджелиста?

"В миналото мисленето не беше така свободно, както днес", признава топ моделът

Дизайнери ще представят колекции за настоящия сезон

Сред тях са Тори Бърч, Том Браун, "Проенца Шулер", Дрис Ван Нотен

Вера Уанг на 70 като на 30

Дизайнерката младее или просто ползва добър хирург?

Виж още от Fashionista
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.