На 19 януари излиза ново заглавие от прочутата серия разследвания с протагонист Петра Деликадо. Автор е голямата съвременна испанска писателка Алисия Хименес Бартлет.

В „Никой не иска да знае“ (превод: Захари Омайников, 362 стр., цена: 16 лв.) вече познатата на българския читател полицейска инспекторка за първи път е принудена от обстоятелствата да напусне Барселона, за да стигне чак до Рим. Класическият тандем Деликадо-Фермин наследява случай, доведен до задънена улица, и добре изстинал мъртвец, останал „ням“ в продължение на пет години. Мистерията е изпитание и за най-пъргавия ум, разследването често удря на камък, затова пък финалът ще ви удиви.

Алисия Хименес Бартлет е носителка на наградата „Лумен“ (1997) за най-добра испанска писателка. През деветдесетте години създава образа на инспектор Петра Деликадо, героиня на поредица романи, утвърдили Хименес Бартлет като една от най-популярните и обичани криминални авторки в Испания, а и в цяла Европа. През февруари 2015 г. тя ще бъде удостоена и с наградата „Пепе Карвальо“ „за майсторското осъвременяване на испанския трилър и остроумието, с което използва женска гледна точка“.