"Предложение от някой от кралските дворове никога не е имало. Но аз казвам винаги - омъжих се за „кралска знаменитост на кънтрито", разказва Никол Кидман за мъжа си - звездата на кънтри музиката Кийт Ърбан.

:Да, той със сигурност е кралска особа. В света на кънтри музиката, той е изключително известен. Да отида в Нашвил, това беше точно обратното на живота ми в аквариум със златна рибка, в който всеки ме наблюдаваше. Просто исках да изчезна, да се скрия и аз го и направих. Бях бременна, бебето се роди и за известно време не правих повече филми. Просто отново трябваше да пусна корени. Честно казано, в този момент изобщо не бях сигурна, дали някога ще искам отново да застана пред камера", добавя тя в интервюто си за вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Вече не знаех, коя съм. Имах неуспешен брак зад гърба си, две деца и нямах вече истински дом. В това време работих много. Това ми действаше благотворно, защото можех да се загубя в ролите си. Но това също така имаше ефекта, че аз някак си се разпаднах. Смисълът за истинския мой „Аз" ми се загуби. Не можех вече да определя същността си, казва още актрисата.

Въпросите се уреждаха в голяма част от само себе си, когато родих детето си. Междувременно дъщеря ми е на почти шест години. Чрез тях сама намерих спокойствие. Бременността ме застави да го постигна и това беше добре. Всъщност със Стивън Долдри трябваше да снимам „Четецът". Бях готова да замина за Германия. И тогава трябваше да се обадя на Стивън и да му кажа: бременна съм и за съжаление не мога да дойда.

Той беше съвършено чаровен. Защото знаеше, че през целия си живот се опитвах да забременея. Той беше толкова щедър, никога няма да го забравя. Освен това всяка друга актриса на тази планета искаше да играе ролята. Знаех, че той няма проблем да ангажира нова актриса за ролята. Но за мен това беше заемане на позиция, защото направих избора за детето си. И с това също така взех решение да бъда съвсем тиха, разказва още Никол Кидман.

За нея най-важна сега е любовта.

Знам как е, когато в живота любовта липсва. Когато спечелих моя Оскар, се прибрах вкъщи и нямах никого. Никога в живота си не съм се чувствала толкова самотна. Най-важното нещо за мен е да имам някого до мен, с когото мога да „играя". Това е моето определение за една добра връзка. Ние сме заедно вече от девет години и все още обичаме да играем, казва актрисата. Да плуваме заедно в морето, да се наслаждаваме на храната, да спим заедно, да гледаме добри филми, да говорим за политика и да споделяме нашите най-дълбоки, най-мрачни мисли. Аз съм човек, който предпочита да остане у дома, двамата или в малък кръг, отколкото да ходя на големи партита.

Никол Кидман обича смислените разговори. Леките, повърхностни теми я уморяват и отегчават. Търси отговори на въпросите: Защо сме тук? Къде ще свършим? Какво се случва, когато си отида и след себе си трябва да оставя децата си в този свят?

Мисля много за загубата. Смъртта ме занимава много. Филмът на Михаел Ханеке „Любов" затова ми допадна невероятно: историята на тази двойка, в която единият партньор преминава в един друг свят, а този, който е останал, въпреки това трябва да продължи да съществува в стария свят.

Хората често са леко объркани, когато става дума за мен, също и защото съм често непредсказуема и спонтанна в избора си на роли. В частния си живот съм много земен човек и твърде практичен и прилежен.

И не бих бил щастлива, ако бях играла само във филми, които представят изключително само доброто. Интересува ме цялата скала на човешките чувства. Всичко това работи в мен. И често се събуждам посред нощ и започвам да мисля. Мога да изразя същността на тези чувства, когато правя филми, казва още актрисата.