На 19 март в галерия „Юзина” художникът Николай Панайотов представи изложбата си „DISSECTIONS”, която включва скулптурни инсталации, живопис и видео арт, организирани в обща инсталация.

Изложбата беше официално представена от арт директора на галерията Десислава Монева и куратора Филип Зидаров.

Откриването на изложбата уважиха лично Н.В. Симеон II Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, г-жа Виолина Маринова, Людмил Лалов, адв. Васил Трендафилов, адв. Мариус Величков, Мая Цакова, Иван Желязков, проф. Теофана Лилкова, проф. Борис Данаилов и проф. Любомир Стойков, художниците Андрей и Дарина Яневи, Весела Драганова, Дейвид Вейзман и др.

Всички присъстващи бяха поздравени с арията на Джузепе Верди - Non t'accostar all'urna в изпълнение на Теофана Илиева, сопрано и студент 2 курс от Музикалната Академия.

Авторът на изложбата живее и твори в Париж, но в момента е в България заради работата си по декорите и костюмите за оперите на Вагнер “Пръстенът на Нибелунгите” за Софийската опера.

В настоящата изложба „DISSECTIONS”, която може да бъде видяна до 3 април, авторът слива границите между реални обекти и собствени картинни изображения. Пространствено пресъздадените образи на плоска повърхност са продължени с истински веществени модели в пълна липса на граници на избора на съчетанията. Използвани са и елементи от училищни помагала, които Николай Панайотов намира в запустялата сграда на Бялото Училище в село Стоките. Застиналите елементи се допълват с тяхното виртуално разглеждане от видео камера, което се прожектира по стените на галерията. Получава се затвореност на кръга от реално и илюзорно, съществуващо и пресъздадено, нужно и излишно, събрано и разпиляно.

Николай Панайотов прави безчувствена дисекция на остатъците от всякакъв произход – наука, история, пропаганда. Персоналното и анонимното се преливат в композиции без йерархия на  изящност и бруталност, устойчивост и ефимерност. Така  протича дисекция, в която всеки може да прочете и извлече собствен болезнен или сладостен опит, дисекция на носталгията и забравата, на насладата и отвращението едновременно.

Вижте всички снимки във фотогалерията:

Николай Панайотов представи изложбата си ''DISSECTIONS''