Най-недоволна от това, че Валери Божинов напуска почти 600-хилядния Лисабон е Николета Лозанова, твърдят нейни аверки.

Впрочем, Лече е архитектурна забележителност и съществува от 200 г. пр.н.е. Според легендата по време на Троянската война градът е носил името Сибар.

Португалският гранд Спортинг най-после се спаси от присъствието на печално известния български национал Валери Божинов. Лисабонските лъвове разкараха 25-годишния нападател от Горна Оряховица, като припомняме, че Валери се превърна в персона нон грата в Спортинг, след като в мача за Купата на Португалия с Морейренсе, завършил 1:1, на своя глава, без разрешението на треньора, скандално взе топката и би дузпа, която, разбира се, профука.

Тогава клубът му обяви, че ще му бие шута генерално. Не помогнаха нито писмата му до медиите, нито призивите на половинката му Николета Лозанова, която обяви всенародна подкрепа за него в социалната мрежа Туитър, цитира slava.bg.

Така Валери се завърна в Лече седем години, след като напусна Стадио Виа дел Маре. Именно там той стартира кариерата си през 2002 година. Божинов все още държи рекорда за най-млад чуждестранен футболист, дебютирал в Серия А - на 15 години и 11 месеца.

С фланелката на южняците той изигра 68 мача и вкара 19 гола, след което бе продаден на Фиорентина за почти 13 млн. евро. След това последваха неуспешни трансфери в Ювентус, Манчестър Сити и Парма.